Наемите на столичните търговски улици леко нарастват през последните месеци. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на софийския бул. “Витоша” е малко над 50 евро/кв. м, показват данни на международна консултантска компания.

Това поставя столичния булевард на 47-а позиция в Европа в класация за най-скъпите търговски улици, пише труд бг.

Сред останалите балкански столици се отличават Белград, Сърбия с улица “Кнеза Михаила”, която е на 42-ра позиция на Стария континент, с наем от 82 евро/кв. м, както и Загреб, Хърватия с улица “Илица” със среден наем от 73 евро/кв. м. В Букурещ, Румъния улица “Викторие” също е пред софийския булевард като се нарежда на 46-о място с месечен наем от 53 евро/кв. м.

Столичният бул. “Витоша” продължава да се развива като локация, привличаща най-много наематели от сегмента на ресторантите и заведенията.

Преобразуването му в пешеходна зона преди години допринесе за покачването на наемите, но в обратна посока действа изместването на търговците към моловете и търговските паркове.

Навлизането на нови кафенета и ресторанти на булеварда е ограничено, тъй като сградите са основно жилищни и в много случаи етажната собственост отказва промяна на предназначението на партерните помещения в заведения.

Най-скъпата търговска локация в Европа вече е улица “Монтенаполеоне” в Милано с 1212 евро на квадрат месечен наем.

Следва я “Ню Бонд Стрийт” в Лондон с месечен наем от 1195 евро/кв. м. Третата позиция на Стария континент заема улица “Кондоти” в Рим с наем от 1034 евро /кв. м на месец.

Парижката “Шанз-Елизе” изпада от топ 3 и заема 4-то място с наем от 922 евро/кв. м.

В световен мащаб най-скъпата улица отново е Пето авеню в Ню Йорк с наем от 1756 евро на кв. м.

Наемите на Пето авеню нарастват с 14% спрямо нивото преди Covid-19 пандемията. На втора позиция, въпреки спада от 41% спрямо 2019 г., се нарежда “Тсим Ша Тсюи” в Хонг Конг.

На трето място в глобален план се подрежда първенецът в Европа - миланската улица “Монтенаполеоне”.

Тенденцията на възстановяване е валидна не само за България, но и в международен план и наемните нива постепенно се завръщат към тези от 2019 г.

В пика на Covid-19 наемите в региона на Европа, Близкия изток и Африка спаднаха средно с 11%, макар да варираха значително в зависимост от тежестта на текущите затваряния.

В Ирландия, Обединеното кралство, Испания и Франция наемите се понижиха средно с до 28%. В същото време промените бяха минимални в части от Източна Европа, като Словакия и Словения. Сега наемите вече се възстановяват.

Консултантите отчитат вълна от компании, които навлизат на пазара, проучвайки физическата търговия на дребно.

През последните 18 месеца 75% от сделките на дребно са нови договори за наем, което значи, че търговците оценяват значимостта на традиционните магазини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук