Потребителите биват заблуждавани, че купуват местно производство агнешко месо, а всъщност получават месо от чужбина, твърди председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов.

"Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа", настоя той.

Според него печатът върху месото (на българското трябва да е син – бел.ред., червен цвят – с произход, различен от българския)не може да бъде ориентир за неговото качество и произход.

"Българското месо изглежда свежо и по-розово и единствено по външния вид може да се различи от вносното. Рискът при покупка от магазина мрежа остава висок заради занижения контрол по митниците", твърди браншовикът.

По думите му, в магазините сега масово спекулират и с цените, месец преди празниците Гергьовден и Великден – те скачат двойно от фермата до обектите.

Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лв./ кг в зависимост от региона и големината на агнето.

Справка в брошура на една от веригите разкрива, че за килограм агнешка предна четвъртина ще броим 18.99 лв., ако пък предпочитаме да закупим задна четвърт, то цената скача с още 1 лв./кг.

През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв./кг.

По отношение на нерегламентирания внос Синапов коментира, че на 1 000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени.

"В момента цената на качествените агнета в Румъния е по-висока отколкото в България, така че пристигащите у нас са нискочествени и дълбоко замразени", подчерта председателят на Асоциацията на животновъдите, като призова потребителите да пазаруват от директно от българските ферми.

Това ще стана възможно след въвеждането на нов регламент, според който преди продажба ще се осъществява ветеринарен контрол.

А както знаете, от вчера Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).

Инспекторите ще следят и производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и боя за яйца.

Основното, на което ще наблегнат проверяващите, е произхода и правилното съхранение на суровините и храните, за коректното етикетиране и маркировка.