Пандемията от COVID-19 носи своите неизбежни последствия върху глобалната икономика и докато различни експерти спорят кое с колко ще поскъпне, то цената на портокалите вече се устреми нагоре.

Само за изминалия месец оранжевият плод е повишил цената си с 20 на 100, тъй като търсенето в световен мащаб се е повишило, а производството е намаляло.

Заразата от COVID-19 удари снабдителите и търсенето на портокалов сок“, казва главният маркетингов стратег на брокерската компания AxiCorp Стивън Инс пред BBC. “Обществото повишава търсенето си на имуностимулатори, докато на корабите няма достатъчно място, за да се покрият нуждите, а самолетните компании не работят“.

Производителите в сектора търпят сериозни поражение, тъй като рестрикциите за физическа дистанция карат фирмите да държат своите служители на безопасно разстояние едни от други, а това предвижда намален капацитет на работната сила.

Фючърсите на сока отчитат най-голямото си повишение на световните пазари от октомври 2015 г., което подчертава контраста с голяма част от водещите суровини. Припомняме, че петролът отчете най-ниските си нива от изминалите 20 години, като дори не е изключено съвсем скоро цената на щатския сорт “Брент“ да падне под $20 за барел, както бе в края на 90-те.

Портокалите са един от най-предпочитаните източници на Витамин C по света, тъй като не притежават онази висока киселинност на лимоните и за разлика от лютите чушки са доста по-приятни за консумация по всякаква форма.