Цените на петрола продължават да се покачват в сряда след публикуването на данни от Американския петролен институт (API), които показват по-значителен от очакваното спад на запасите в САЩ, пише money.bg.

Според информацията от API, търговските резерви от суровината са намалели с 5,437 милиона барела миналата седмица.


Експертите очакваха средно спад от 3,903 милиона барела. Седмица по-рано петролните запасите се понижиха с 2,882 милиона барела, като спадът им продължава седем поредни седмици.

Китай заяви в сряда, че ще започне да продава петрол от стратегическите си резерви на 24 септември. По време на първия търг ще бъдат продадени около 7,38 милиона барела, съобщава Bloomberg.

На този фон цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 часа българско време възлиза на 74,13 долара за барел, което е с 0,53 долара повече от края на предишната сесия.

В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,09 долара - до 73,6 долара за барел, максимум от 30 юли.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 70,96 долара за барел, с 0,50 долара по-скъпо от крайната стойност във вторник.

Вчера стойността на тези договори нарасна с 0,01 долара до 70,46 долара за барел, най-високата стойност от 3 август насам.

Опасенията на експертите, свързани с евентуалната заплаха от нов ураган за производствените мощности в Мексиканския залив, отпаднаха, тъй като "Никълъс", който се засили до ураган от първа категория, практически не засегна региона.