Цените на петрола от еталонните световни марки продължават да се понижават в петък сутринта в очакване на решението на страните участнички в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +, Търговията в четвъртък приключи с ниво на котировките минимално за повече от две години, пише money.bg.

Майските фючърсите за сорта Brent днес сутринта поевтиняха на лондонската борса с $0,34 долара , до $ 49,65 за барел. В четвъртък цената на тези контракти падна с 1,14 долара (2,23%), за да се затвори сесията на ниво $49,99 за барел. За първи път от средата на 2017 г. Brent приключи търговията под $50 за барел.

Априлските фючърси за американския WTI се поевтиняват на нюйоркската стокова борса с $ 0,40 до 45,50 долара за барел. В хода на предишната те поевтиняха с $ 0,88 (1,88%), до $ 45,90 за барел.

От началото на тази седмица Brent и WTI са загубили около 2% от стойността.

"Цените могат да получат подкрепа, ако Русия и други нейни съюзници по пакта ОПЕК+ се присъединят към планове за намаляване на производството, но всяко отрицателно развитие на коронавирусната епидемия може да окаже натиск върху цените", коментират анализаторите на AxiCorp.

Саудитска Арабия, като не постигна консенсус с основния си партньор в сделката за добива - Русия, неочаквано за всички, в полунощ удвои ставката.

Вместо да се споразумение със страните от ОПЕК в четвъртък следобед за ново намаление на добива с 1,5 милиона барела на ден само за второто тримесечие и за удължаване на настоящите ограничения от 1,7 милиона барела, Саудитска Арабия договори със страните от картела допълнително намаление с 1,5 милиона барела за цялата 2020 година. Русия беше против дори първия вариант, като се съгласи само на текущите съкращения за второто тримесечие.

Сега цялото внимание е насочено към срещата на министрите на енергетиката на Русия и Саудитска Арабия - Александър Новак и принц Абдулазиз бин Салман, която ще се проведе в петък.