През първата половина на 2009 г. се очаква спад в цената на жилища, защото много от строителните обекти вследствие на финансовата криза са забавени или изцяло спрени. Това прогнозират имотните консултанти от Colliers International България.
 В края на 2008 г. и началото на 2009 г. се отбелязва между 2 и 9% спад в цените на жилища в различни райони в страната. Най-голям спад се отчита в кв. “Витоша”. С 2 на сто са спаднали продажбите в кв. Кръстова вада. Въпреки това, средните офертни цени на квадратен метър остават над 1000 евро на кв.м. Престижните квартали в София също отбелязаха спад. Най-значителен той бе в Лозенец, където жилищата паднаха с 8% в сравнение с първата половина на 2008 г. В кв. Докторска градина и Иван Вазов спадът бе 2%. Общият обем отпуснати жилищни заеми е намалял с 80% на годишна база (ноември 2007 – ноември 2008 г.) на 82 млн. евро, а средният размер на лихвените проценти по жилищни заеми се е увеличил с 1-2 базисни пункта. Цените на наемите се запазват.
„В 2008 г. имаше едновременно рекорд и рязък обрат в ръста на цените”, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International България. По думите му тази година ще бъде добра за избор на жилище. Очаква се тенденция на свиване на търсенето и увеличаване на предлагането поради продължаващите ограничения както за инвеститорите, така и за купувачите. Същевременно ще се повиши качеството на строителството, тъй като ще има по-конкурентна среда.
В офисния сегмент се забелязва спад с 38 на сто, защото регистрираното усвояване на офисни площи в края на 2008 г. е достигнало 63 000 кв. метра. Това се дължи на липсата на готови проекти в началото на периода, както и на цялостното забавяне на българската икономика. В центъра на София намалението на офертни цени е достигнало 3%, а в широкия център – 10%.
Десислава Вангелова, БЛИЦ