Азиатските пазари реализираха предпазлив ръст днес, вследствие на оптимизма около вероятността за сделка между САЩ и Китай и очакванията, че поредният вот за брекзит ще предотврати хаотичното излизане на Великобритания от ЕС.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI записа повишение от 0.3% при ниски обеми на търговия заради празник в Япония.

Фючърсите на японския индекс Nikkei се търгуваха на ниво от 22 760 пункта, в сравнение с нивото на затваряне от 22 548 пункта от понеделник. Южнокорейският основен индекс нарасна с 0.9%, докато индексът на сините чипове на борсата в Шанхай CSI300 остана без промяна.

Фючърсите на щатския S&P 500 добавиха 0.15%.

Китай и САЩ са постигнали известен напредък в търговските преговори помежду си, заяви заместник-външният министър на Китай днес, добавяйки, че стига двете страни да проявяват взаимно уважение, няма проблем, който да не може да бъде разрешен.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се изказа оптимизтично вчера по отношение на евентуална сделка с Китай, а съветникът на Белия дом Лари Къдлоу каза, че митата върху китайските стоки, които се очаква да влязат в сила през декември, може да бъдат оттеглени, ако преговорите минат добре.

Щатският индекс S&P 500 нарасна с 0.69%, доближавайки се до рекордно високото си ниво на затваряне. Dow Jones добави 0.21%, докато технологичният Nasdaq се повиши с 0.91%.

Щатските държавни облигации продължават да поевтиняват в условията на по-добрите пазарни нагласи, като доходността по 10-годишните книжа е на петседмичен връх от 1.80%.

На валутните пазари доларът намери подкрепа спрямо йената при 108.64, а доларовият индекс остана без промяна на ниво от 97.289.

Еврото си пое глътка въздух след поскъпването от последните дни и за последно се разменяше срещу 1.1151 долара.

Британският паунд запази позициите си при 1.2977 спрямо долара, след като британският премиер Борис Джонсън не успя да си осигури гласуване по сделката за брекзит и ще опита отново днес да прокарака първия етап от проектозакона за излизане от ЕС през парламента.

“Ако Камарата на общините гласува в полза на сделката, паундът може да поскъпне до 1.3500 спрямо долара в средносрочен план. След това Великобритания ще влезе в преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 г.,” казва пред Ройтерс Ким Мънди, валутен анализатор в CBA.

“Ако Камарата на общините отхвърли сделката, паундът вероятно ще се стабилизира около 1.2800 спрямо долара, тъй като рискът от твърд брекзит ще остане малък,” добавя той. “Предсрочни парламентарни избори във Великобритания пък биха били най-логично нещо, което да последва.”

Канадският долар запази ръста си спрямо щатския долар при 1.3080, след като стана ясно, че либералите на Джъстин Трюдо печелят изборите в страната.

На суровинните пазари, спот цената на златото се движеше при нивото от 1 483.98 долара за тройунция.

Цените на петрола останаха почти без промяна. Фючърсите на петрола от сорта брент се търгуват при ниво от 58.96 долара за барел, докато щатският лек суров петрол поскъпна с 5 цента, до 53.36 долара за барел.