Цените на двата основни сорта петрол в сутрешните часова на новата седмица стартират с повишение. Пазарът обаче е така сринат, че едва ли може да се очаква скорошно възстановяване, коментират анализатори. Януарският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта на 19 ноември се търгува при повишение с 0,82 % или 0,55 долара – до 67,31 долара за барел.

Договорът за петрола сорт WTI с доставка за декември на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поскъпна с 0,68 долара или 1,20% - до 57,14 долара за барел.

Миналият петък котировката на фючърса за петрола сорт Brent се увеличи с 14 цента до 66,76 долара за барел, а WTI практически остана без промяна – 56,46 долара за барел. 

Като цяло инвеститорите продължават да се опасяват от излишъка от предложения на пазара на петрол при определено понижение на търсенето.

В същото време някои анализатори смятат, че цената на петрола вече е достигнала най-ниската си точка и след възстановяването търговията ще се върне към сравнително стеснен диапазон. 

Според данните от предишната сесия, цената на двата сорта – Brent и WTI спадна с 4,9% и 6,2% съответно. Това бе най-сериозният спад за шеста поредна седмица от 2015 г.