Цените на акциите в Азия днес се понижават след разнопосочните данни от финансовите отчети в САЩ и след като Европейската централна банка (ЕЦБ) неочаквано остави лихвите без промяна. Еврото пък се задържа над двегодишните дъна, до които падна вчера.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.45%, докато японският Nikkei изгуби 0.5%. Шанхайският основен индекс губи 0.15%.

Индексите на Уолстрийт отстъпиха от рекордните си стойности вчера, като S&P 500 изгуби 0.53%, след поредицата от по-слаби от очакваните тримесечни резултати на Ford Motor и други компании.

След затварянето на борсата обаче няколко компании обявиха по-добри от очакваните резултати, а техните акции поскъпнаха в следборсовата търговия.

Акциите на компанията майка на Google - Alphabet, поскъпнаха с близо 8%, ръстът при Intel Corp беше от 5.1%, а книжата на Starbucks се оскъпиха с 6.6%. Акциите на Amazon обаче поевтиняха с 1.6%, след като компанията обяви по-слаби от очакваните резултати за първи път от две години.

Фючърсите на индекса S&P500 днес нарастват с 0.2% в азиатската сесия.

Несигурността около това дали Вашингтон и Пекин ще могат да изгладят различията си по отношение на търговията, технологиите и дори геополитическите си амбиции, държи много инвеститори нащрек. Преговарящи от двете страни се очаква да се срещнат в Шанхай следващата седмица.

Поскъпването при облигациите в световен мащаб изгуби инерция, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди за ефектите от прибързаното облекчаване на паричната политика.

Анализаторите очакваха, че вчера ЕЦБ ще обяви понижение на лихвите.

Ръководители от ЕЦБ са заявили пред Ройтерс след срещата, че понижението на лихвите изглежда сигурно през септември, като изкупуването на държавни облигации също е вероятно.

Лихвата по 10-годишните германски държавни облигации първоначално вчера падна до рекордно ниските минус 0.463%, но приключи деня с леко повишение на минус 0.407%.

Лихвите по европейските държавни облигации вероятно ще останат под натиск до следващата среща на ЕЦБ на 12 септември, но брекзит може да се превърне в централен въпрос, тъй като инвеститорите очакват позицията на новото правителство на Борис Джонсън.

“Ако има признаци за спад на напрежението, бихме могли да станем свидетели на временно повишение на лихвите по европейските държавни облигации,” казва пред Ройтерс Хидеки Кишида от Nomura Securitites.

Лихвата по щатските 10-годишните облигации нарасна с 3 базисни пункта - до 2.079 вчера, и бе на ниво от 2.107% в азиатската сесия днес.

На валутните пазари еврото поскъпна до 1.1149 спрямо долара, след като падна до 1.1101 вчера, което беше най-ниското му ниво от май 2017 г.

Йената остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 108.57.

Цените на петрола запазват позиции с оглед на нарастващото напрежение между САЩ и Иран и големия спад в щатските запаси. Ръстът обаче беше ограничен от опасенията за забавянето на растежа на големите икономики.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.25%, до 56.16 долара за барел, докато при брентът цената остана почти без промяна на ниво от 63.37 долара за барел.