Днес азиатските пазари се опитаха да си възстановят част от изгубеното, след като сътресенията от срива на турската лира отслабнаха, въпреки че инвеститорските нагласи получиха нов удар от изнесените данни за китайската икономика, които се оказаха по-слаби от очакваните.

Продажбите на дребно, промишленото производство и градските инвестиции нарастват с по-малко от очакваното през юли, което очерта необходимостта от допълнители стимули за китайската икономика.

Шанхайският индекс на сините чипове CSI300 губи 0.6%, натежавайки над азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI, който се понижи с 0.2%.

Японският Nikkei запази ръста си от 1.1%, докато австралийският основен индекс добави 0.8%. Фючърсите на S&P 500 отчитат лек ръст, докато лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации се задържа на ниво от 2.88%.

Инвеститорите бяха окуражени от факта, че пониженията на Уолстрийт бяха леки вчера. Dow Jones се понижи с 0.5%, докато S&P 500 изгуби 0.40%, а технологичният Nasdaq затвори с 0.25% надолу.

Турската лира си пое глътка въздух на ниво от 6.9250 спрямо долара, след като централната банка на страната обяви, че ще осигури ликвидност и ще понижи капиталовите изисквания за банките.

Въпреки това лирата поевтиня с близо 10% само вчера и губи над 20% от стойността си от началото на 2018 г.

Сривът се пренесе и към южноафриканския ранд и аржентинското песо. Аржентинската централна банка изненадващо вдигна лихвата с 5 процентни пункта вчера, но това не бе достатъчно, за да спре поевтиняването на песото до рекордно ниско ниво.

Опасенията около експозицията на европейските банки към Турция вдигна лихвите по държавните облигации в Испания и Италия и повлия и на еврото. Валутата за последно се разменяше срещу 1.1405 долара, след като вчера падна до най-ниското си ниво от юли 2017 г.

Еврото също така поевтиня до едногодишни дъна спрямо традиционно считаните за валути убежища йена и швейцарски франк.

Доларът поскъпна до 110.75 йени, след като вчера падна до шестседмично дъно от около 110.11. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, отчита леко понижение до 96.314 пункта.

На суровинните пазари цената на златото се понижи до най-ниското си ниво от края на януари 2017 г. За последно златото се търгуваше на ниво от 1 1194.20 долара за тройунция.

Данни от миналата седмица показаха, че търгуващите със злато са увеличили негативните си залози до рекордно високо ниво.

Цените на петрола нараснаха, след като доклад от ОПЕК потвърди, че водещият износител Саудитска Арабия е намалил производството, за да избегне свърхпредлагане на пазара.

Петролът от сорта брент поскъпва с 26 цента, до 72.87 долара за барел, докато щатският лек суров петрол добави 28 цента към цената си, до 67.48 долара за барел.