Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще направи двудневна инспекция на риболовните ни пристанища във връзка с решаването на проблемите в сектора и усвояването на средствата по оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. Общият размер на средствата по програмата е 106,7 млн. евро.
По програмата ще бъдат финансирани проекти за повишаване на конкурентноспособността на българските риболовни пристанища и българския риболовен флот чрез модернизиране, устойчиво развитие на рибарските области, подобряване на условията на труд на борда на риболовните кораби. Сред целите на програмата са и развитие на пазара на рибни продукти и аквакултурно производство.
До момента в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са подадени 4 проекта, които предстои да бъдат разгледани, и ако отговорят на изискванията на програмата - финансирани.
Посещението на министър Цветанов започва днес в град Балчик, където ще бъдат обсъдени проблемите в сектора с рибари от Северното Черноморие. В срещата ще участват и Джемил Кадиш, директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Ердинч Илияз, областен управител на Добрич и Николай Ангелов, кмет на Балчик.
Утре инспекцията продължава в градовете Варна и Бургас, където министър Цветанов ще има срещи с представители на риболовни сдружения, кметове и областни управители. 
Над 165 млн. лева бяха изплатени вчера на близо 9000 земеделските стопани за единица площ по линия на директните плащания за кампания 2008 г. С това министър Цветанов изпълни обещанието си към българските фермери средствата да бъдат преведени най-късно до 13 март 2009 г., отбелязват от ведомството. С този транш общата сума, изплатена на българските фермери от 15 декември до момента, е общо 577 млн. лева.
/БЛИЦ