Азиатските акции отстъпват днес, като не успяха да последват примера на Уолстрийт от вчера, докато доларът бе близо до 13-месечен връх, след като опасенията около финансовата криза в Турция натежаха над инвеститорските нагласи, въпреки че турската лира се отдалечи от рекордното си дъно.

Лирата, която падна до рекордно ниското ниво от 7.24 спрямо долара в началото на седмицата, разтърсвайки световните пазари, бележи леко понижение до 6.415 долара, след като вчера скочи с над 8%.

Трите основни индекса на Уолстрийт нараснаха вчера, след като поскъпването на лирата засега разсея част от страховете за по-широк финансов отзвук. Силните резултати на няколко щатски компании също подкрепиха акциите.

Ръстът на Уолстрийт обаче не се пренесе в Азия, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI записа понижение от 0.8%, след като в предходния ден нарасна с 0.4%, когато лирата показа признаци на стабилизиране.

Хонконгският индекс Hang Seng падна с над 1%, докато шанхайският Shanghai Composite изгуби 0.1%. Признаците за загуба на инерция от страна на втората най-голяма икономика в света и продължаващият търговски конфликт между Китай и САЩ натежаха над представянето на китайските акции.

Австралийският основен индекс нарасна с 0.1%, а японският Nikkei изгуби 0.4%, след като скочи с над 2% във вторник. Пазарите в Южна Корея днес са затворени заради празник.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара ще бойкотира американските електронни продукти, като ответна мярка в спора с Вашингтон, който спомогна за рекордното поевтиняване на лирата.

Доларовият индекс се търгуваше близо до 13-месечен връх спрямо кошница от валути, подкрепен от статута си на валута убежище.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, достигна 96.82 пункта, което бе най-високото му ниво от края на юни 2017 г.

Еврото поевтиня до 1.1326 спрямо долара, което бе най-ниското ниво от юли 2017 г. Еврото се търгуваше близо до 13-месечно дъно спрямо швейцарския франк, също традиционна валута убежище.

Увеличавайки ръста си от вчера, доларът поскъпна с 0.15%, до 111.32 спрямо йената.

Китайският юан падна почти до 15-месечното дъно от 6.8965 долара, достигнато в началото на август.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от около 2.89%, след като се отдалечи от триседмичното дъно от 2.848%, достигнато в понеделник.

Лихвите по британските и френските държавни облигации също се отдалечиха от многоседмичните си дъна.

По-скъпият долар постави под натиск цените на петрола.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.2%, до 72.31 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се понижи с 0.35%, до 66.81 долара за барел.

Спот цената на златото падна до 18-месечно дъно от 1 190.05 долара за тройунция, като отчита понижение от 1.6% от началото на седмицата.

Медта с тримесечен срок на доставка поевтиня с 0.2%, до 6 036 долара за тон на борсата в Лондон, доближавайки се до едногодишното дъно от 5 988 долара, достигнато през юли. Намаляването на опасенията относно евентуална стачка в мина в Чили ускори поевтиняването на метала.