Министерството на транспорта на Турция се готви да въведе такси за всички наши превозни средства, които преминават през южната ни съседка от 1 септември. Мярката е в отговор на таксата от 83 евро, която България въведе за преминаващи през наша територия турски тирове.
Същевременно турските тирове няма да използват българската територия. Стоките, които се получават от Европа, ще бъдат получавани на българската граница.

За „Хоризонт” председателят на конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Димитър Николов заяви, че ако това е вярно, турският бизнес ще изгуби много повече от българските превозвачи. По думите на Николов не е в интерес на Турция да тръгва по тази линия, защото турските автомобили, които преминават през България, са стотици пъти повече от българските, които влизат там.

От турска страна таксите се налагат не само на камионите, а на всички автомобили. Според експерти това, което се предприе като такса от България, е най-ниското, което плащат в страна от ЕС. Ако се тръгне в една такава ескалация според председателят на конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт няма да има печеливши. /БНР