UBS Group е договорила споразумение с швейцарското правителство за покриването на загуби за 9 млрд. франка, които може да претърпи от спасяването на конкурента си Credit Suisse Group, преодолявайки сериозно препятствие пред затварянето на историческото придобиване, съобщава Bloomberg.

Споразумението между банката и правителството е било подписано днес, 9 юни, и ще покрива конкретен портфейл от активи на Credit Suisse, който отговаря на 3% от общите активи на обединената банка, заявиха от правителството в съобщение от петък.

Сделката премахва една от последните пречки пред придобиването за 3,3 млрд. долара, сключено с посредничеството на правителството през март, след като Credit Suisse бе на ръба на фалита.

UBS поиска защита от трудни за прогнозиране загуби от серия активи на Credit Suisse, които смята да намали или продаде. Швейцарската банка каза наскоро, че приключването на сделката може да се случи още в понеделник, създавайки финансов гигант, два пъти по-голям от размера на икономиката на Швейцария.

Съгласно сделката UBS ще поеме първите 5 млрд. франка загуби, а правителството ще поеме последвалите 9 млрд. франка. Портфейлът от активи, който ще бъде покрит, включва предимно заеми, деривати, наследени активи и структурирани продукти от неосновното звено на Credit Suisse, заяви правителството.

При изчисляване на загубите ще бъде предприет нетен подход, което означава, че всяка печалба от промени в портфейла ще бъде взимана предвид.

Правителството заяви, че е негов и на банката „приоритет“ да минимизират потенциалните загуби и да избегнат използването на предпазния механизъм за загуби, доколкото е възможно.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти наскоро заяви, че загубите за държавата в сделката са „изключително малко вероятни“.

Споразумението ще остане в сила до окончателното закриване на обезпечения портфейл. Като част от него UBS ще плаща на правителството различни такси за предпазния механизъм, включително първоначална такса от 40 млн. франка, както и годишна в размер на 0,4% от 9-те млрд. франка.

Правителството ще има участие в определянето на това как ще се управляват активите и ще има място в новосформираната комисия за надзор, каза UBS по-рано тази седмица.

UBS печели и от над 2 години гратисен период, преди Швейцария да наложи по-високи капиталови изисквания, свързани с придобиването. Увеличение на капитала, предизвикан от по-големия размер на обединената банка, ще бъде наложено от началото на 2026 г. въз основа на план за интеграция, който ще бъде разработен от UBS.

Кредиторът ще получи и редица регулаторни преимущества, включително временно разрешение да използва някои решения, които са се прилагали за Credit Suisse, както и запазване на настоящите си правила за ликвидност. И двете банки ще могат да запазят настоящите си методи за изчисляване на рисково претеглените активи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук