Най-обсъжданото събитие на изминалата седмица беше фалитът на Silicon Valley Bank, чиито активи за няколкостотин млрд. евро се изпариха за една нощ и бяха разпръснати от вятъря, пише финансистът Джон Дербишър за unz.com.

За обикновен специалист по кредитиране и управление на риска като мен сривът на SVB изглежда като сериозен управленски провал – вижте модела на Блек-Скоулс за ценообразуване на опции, ако сте уверени в способностите си по смятане.

Но кой е отговарял за управлението на риска в SVB?

Допреди няколко седмици отговорът беше – никой. SVB всъщност не е имала ръководител на отдела за управление на риска през последните осем месеца на 2022 година. Някаква дама на име Лаура Изуриета е заемала тази длъжност, но тя се е оттеглила през април миналата година, не знам защо. След това в продължение на 8 месеца, до 4 януари – никой. 

Скандал! Цяла сюрия лесбийки и трансджендъри на ключови постове във фалиралата US банка, а оценката на риска...

Имали са и по-низше стоящи мениджъри, работещи върху управлението на риска. Ето една от тях – Джей Ерсапа, ръководител на отдел "Управление на финансовия риск" в британския клон на банката.

Малкото име Джей е малко подвеждащо, Джей Ерсапа е всъщност жена. Е, донякъде. Тя ни каза, че се идентифицира като куиър цветнокожа жена и се стреми да насърчава информираността за ЛГБТК.

Освен че ръководи управлението на риска за британския клон на SVB, госпожа Есрапа е и съпредседател на Европейската ресурсна група на служителите на ЛГБТК в компанията. Що се отнася до "цветнокожата жена", не мога да открия произхода на името Ерсапа, но то звучи индийско, тя изглежда като индийка и е родена в Бирмингам, Англия, който сега е населен предимно с индийци.

 

The New York Post, 14 март: 

"Джей Ерсапа, ръководител на отдела за "Управление на финансовия риск" на британския клон на SVB стартира инициативи, като първата едномесечна прайд кампания на банката и нов блог, в който се набляга на информираността за психичното здраве на ЛГБТК+ младежите."

Много мило, но не би ли била енергията на мис Ерсапа по-уместно употребена в, нали, управление на риска? SVB беше, все пак, в сериозен риск... както сега вече всички знаем.

Туит Jim Rickards:

"Ръководителят на управление на риска в Silicon Valley Bank (UK) беше заета с месец на прайда и ментално здраве за ЛГБТК+ младежите. Предполагам затова не е забелязала няколко милиарда депозити да излизат през вратата."

nypost.com:

"Докато Silicon Valley Bank се сриваше, висш служител прокарваше "будност"...

"Тези банки се управляват зле, защото всички са фокусирани в многообразието и всички "будни" проблеми, вместо да са концентрирани в..."

Очертава ли ви се картинката?

През тези петнадесет години, в които се занимавах с управление на кредити и рискове, работодателят ми стана Credit Suisse. Казвам "стана", защото когато се присъединих към компанията през 1985 г. те бяха First Boston Corporation. През 1988 г. си партнираха с Credit Suisse First Boston, а след като напуснах, бяха вече просто Credit Suisse.

Разказвам това, защото то е ключово в темата за многообразието, равенството и приобщаването, които поемат компетенциите при наемането в инвестиционните банки. Момчето, което избраха за знаменосец на ЛГБТ пропагандата е именно Пипс Бънс.

 

 

"Ръководителят на глобални пазари в Credit Suisse е душевно болен "джендър флуиден" мъж, който понякога вярва, че се е събудил като жена." - Туит на Jordan Schachtel: 

 

Вече изпаднах в микроагресия. Пипс Бънс е началник на отдел "Основен инженеринг на стратегически програми и технологии за глобалния пазар" в Credit Suisse и е джендър флуиден.

Това очевидно означава, че той е или мъж или жена, в зависимост от това как се чувства, когато се събуди сутрин. В някои дни, когато е мъж, се облича с костюм и вратовръзка, а в други дни е момиче с рокля и доста привлекателна руса перука.

 

"Много се гордея с признанието на наградите на The Bank of London Rainbow Honours, в категорията вдъхновяващ модел за подражание", пише шефът на Credit Suisse Пипс Бънс.

 

Това му е създало проблеми с някои пуристи на идентичността. Според тях, това не е "полова флуидност", а е "изживяване на дълбоките си фантазии и социалното им легитимиране с помощта на модни титли".

Не мога да отсъдя за точността на теологичния аргумент тук. Тези въпроси на идентитета предизвикват насълзяване в очите ми. Във всеки случай, банковата индустрия приема сериозно половата флуидност на господин Бънс – Лондонската банка го номинира, нея, каквото и да е, за "вдъхновяващ модел за подражание на годината".

Аз обаче се присъединявам към редиците на хората, които се чудят – възможно ли е фактът, че Credit Suisse има висш изпълнителен директор, който не знае какъв пол е, по някакъв начин да е свързан с факта, че цената на акциите на Credit Suisse се срина до основи.

 

 

"Мнозина твърдят, че за да се създаде наистина разнообразно и приобщаващо работно място, човек трябва да осъзнае, че хората имат повече от една идентичност", обяснява Пипс Бънс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук