В момента задлъжнялостта на икономиката на САЩ е на рекордни равнища, като това е феномен, който важи за всички възможни отрасли на стопанството. Това означава, че балоните, които съществуват днес, са значително по-тежки, отколкото са били преди малко над десет години. Това смята икономистът и паричен мениджър Майкъл Пенто пред сайта USAWatchDog.com.

"Задлъжнялостта на домакинствата е на рекордно равнище. Корпоративният дълг също е на исторически висока стойност, като нарасна с 60% спрямо 2008 г.", казва той.

"Националният дълг беше 9 трлн. долара преди Голямата рецесия, а сега е 23 трлн. долара. Общите нефинансови задължения възлизат на 53 трлн. долара в момента, а бяха 33 трлн. долара преди Голямата рецесия", допълни Пенто.

"Централната банка на САЩ ще бъде принудена да понижи цената на кредитирането още през октомври и декември", смята Дейвид Розенберг

"Този феномен важи и за финансовите пазари, които днес са залети от ликвидност, емитирана от централната банка", заяви икономистът.

"Ако Федералният резерв не понижи тази ликвидност, това което ще се случи през 2008 г., ще се случи и днес, само че през 2008 г. фондовите пазари възлизаха на 100% от брутния вътрешен продукт, докато днес вече техният размер е 150% от БВП, което е един и половина пъти стойността на цялата икономика на САЩ", казва Пенто.

Това е причината той да е на мнение, че сривът на фондовия пазар ще е доста тежък, уточнява Money.bg.

"През Голямата рецесия бяхме свидетели на бум на молбите за обезщетения за безработица", посочва той и допълва: "Тогава бяха освободени милиони служители и същото ще се случи и днес, с тази разлика, че ще е значително по-тежко."

По думите му в икономическата история никога една икономика не е ставала свидетел на толкова големи балони, колкото имаме днес. Обаче самите централни банки не са способни да видят това.

"Централните банкери са невежи, те са го доказали без грам съмнение", казва Пенто. "Единственото, което могат да направят, е да продължат да надуват балоните."

Нещо повече, според него Федералният резерв на САЩ е променил политиката си на покачване на лихвените проценти, защото ръководителите му са "паникьосани".

"Въведоха механизъм за инжектиране на репо на стойност 130 млрд. долара, с който се опитват да вложат още повече ликвидност в системата и възстановиха програмата за количествени улеснения на стойност 60 млрд. долара месечно", посочва той.

"В най-високата си стойност програмата за количествени улеснения преди беше 85 млрд. долара месечно. Така че те почти се върнаха на върха на количествените улеснения от времето на Голямата рецесия. При това Федералният резерв не го направи чрез постепенно увеличаване на баланса си, а започна от 60 млрд. долара изначално."

А причината да обърнат политиките си към подход за "стимулиране" на икономиката е, че централната банка на САЩ се е изплашила от възможността икономиката да изпадне в депресия - нещо, което според самия Пенто ще се случи така или иначе.