Един от факторите, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата, съобщава "Труд".

За големите градове в България то е 0,8 - с една заплата човек може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, като покупателната способност е била същата и през 1984 г., каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

“За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което жителите на големи градове като Франкфурт, Мюнхен и Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище”, допълни той.

Според Георги Шопов цените на жилищата няма да намалеят заради коронавирусната криза, тъй като те се определят от търсенето и предлагането. “Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените”, зави той.

По време на извънредното положение огледите на имоти са намалели. Но сега се наваксва като натрупаните желания за придобиване на имот се проявяват с излизането на пазара на нови купувачи.

Специално за Бургас купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и Ямбол, има и интерес от чужденци към градските жилища. Интерес към покупка на апартаменти в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати, както и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Нараства и търсенето на ипотечни заеми за покупка на имоти. “Профилът на клиентите, които купуват и инвестират в имоти, е много добър, а купуваните апартаменти са предимно с големи размери”, коментира Николай Лазаров, началник управление “Продажби индивидуално банкиране” в една от големите банки в страната.

Профилът на клиентите в Бургас, които кандидатстват за ипотечен кредит, не се е променил, както и средният размер на сделките. Половината от финансираните сделки от банката в Бургас са за ново строителство.

Според Шопов има начин цените на жилищата да станат по-достъпни за гражданите. Това е общините и държавата да регулират територии за жилищно строителство бързо и лесно и да се намали административната тежест, което ще доведе до по-голямо предлагане на пазара, а оттам и до понижаване на цените.

“Работим добре със Столична община за въвеждане на електронно строително разрешение, което ще реши част от тези проблеми”, каза Шопов.

По думите му Бургас има особена градоустройствена специфика, тъй като е притиснат от морето от едната страна, и от езерото Вая от друга. “Нашата препоръка към общината, която се справя брилятнто с развитието на инфраструктурата, е да положи усилия за регулиране на територии за жилищно строителство”, каза Шопов.

Потенциал има, тъй като голяма част от жилищният фонд в града е панелен, морално и технически остарял, и всеки, който може да си го позволи, го заменя с ново строителство, посочи Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.