Тон брашно се продава за 458 лв., но въпреки, че е двойно по-евтино от януари, хлябът си остава със същата цена, информират търговците в Бургаско.
Хлебопроизводителите край морето са образували цената на хляба при цена на брашното 700 лева за тон, съобщава кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. Цените на брашната на едро следват поевтиняването на хлебната пшеница и отбелязват непрекъснато понижение, съобщиха от Системата за агропазарна информация - Бургас.

Средната цена на брашно тип 500, от което се замесва хлябът, през месец юли т.г. е струвало 657 лв./тон, август - 621 лв./тон, септември - 601 лв./тон, а октомври – 586лв./тон. Тип 500 в чували по 50 кг в момента може да се намери на едро по 458 лв. за тон без ДДС, става ясно от данните на Софийската стокова борса. Средно брашното е поевтиняло с 30 процента от края на юни. Най-високи стойности суровината за хляба достигна през януари т.г. - 820 лева за тон. Тогава мелничарите опитаха да продават и за 900 лева, но не се намериха купувачи.

Въпреки почти двойното поевтиняване на брашното, цената на хляба остана непроменена от декември м.г., когато в Бургас се вдигна с 10 стотинки за килограм. Според шефката на бургаския хлебозавод Пенка Филева, калкулацията е направена с цена на брашното 700 лева. Поевтиняване обаче няма да има, защото поскъпнаха горивата, а и заплатите трябва да се вдигат. “ Ние сме на 100% еленергия, а тя поскъпна с 26%. На този етап няма да намаляме цените”, заяви Филева. На това мнение са всички, заети в бранша, обясни и Димитър Людиев – председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

В момента производствената цена на хляба е различна в различните региони, като най-високи са стойностите в Бургас и във Варна - около 1.00 лв. за 600 г.  Според данните на САПИ в страната има спад и в цената на хляба на едро и на дребно, като понижението е с 2 %.  В момента средната цена на хляб “ Ст. Загора” за страната е 1,24 лв./кг, а за хляб Добруджа – 1,16 лв./кг, като тенденцията на намаляване на цените на хляба на едро и на дребно продължава. /БЛИЦ