Можете лесно да шофирате през това предградие на Силициевата долина, без да осъзнавате, че се движите по улиците на най-богатото населено място в САЩ, пише money.bg.

От пътя се виждат само високи тухлени стени, огромни порти, живи плетове и разкош.

Всъщност не е нужно да сте там - разходка с Google Maps също би свършила работа да добиете представа. Сателитните снимки показват разпръснатите огромни имения на милиардерите от технологичните гиганти и спортните звезди. Тенис кортове, басейни, огромни тераси и градини.

На тези места средният годишен доход на домакинствата вече е над половин милион долара.

 

Източник: Google Maps

За четвърта поредна година предградието Атертън оглавява годишния индекс на Bloomberg за най-богатите населени места в САЩ. Със среден доход на домакинствата над 525 000 долара предградието става първата и засега единствена общност, която надмина границата от половин милион долара, откакто Bloomberg съставя индекса си през 2017 година.

Съседните на Атертън квартали също не отстъпват.

В коридора между Сан Франциско и Сан Хосе има още два квартала, които заслужават да бъдат споменати - Хилсбъроу, заемащ трето място в индекса, както и Лос Алтос Хилс, попадащ на пета позиция. И в двата квартала в Силициева долина средният доход на домакинствата е над 400 000 долара годишно. 

Градът на компаниите

Илейн Уайт, която е агент по недвижими имоти и родом от съседния град Редууд, наблюдава как технологичният бум оформя региона. По думите му огромните технологични лидери като Facebook и Google са причината за оформянето на концепцията, че районът около Атертън се превръща в градът на компаниите.

В Атертън най-евтината къща на имотния пазар в момента е обявена за 2,5 милиона долара, показва анализ на Zillow.com.

Множество технологични милиардери наричат предградието свой дом. В това число Ерик Шмид от Google, Шерил Сандбърг от Facebook, както и покойният съосновател на Microsoft Пол Алън, чието имение там беше продадено миналата седмица за повече от 35 милиона долара. Спортистът на Golden State Warriors Стеф Къри купи имот в Атертън миналата година за 31 милиона долара.

На второ място за втора поредна година е Скарсдейл, Ню Йорк, намиращ се на по-малко от 40 километра извън Манхатън. Там средният годишен доход на домакинствата е 452 000 долара.

Източник: Bloomberg

Като цяло Източното и Западното крайбрежие доминират в списъка на топ 100 населени места с най-висок среден годишен доход. Калифорния е с най-много такива населени места - 23 на брой. Областта от три щата - Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси - има 32 такива места, с 4 по-малко спрямо година по-рано.

Средна Америка също придобива известност, но засега по-скромна. Щатите, сред които Илинойс и Минесота, добавят богати населени места в индекса на Bloomberg. Южният Тексас също не бива да се пропуска.

Общо в списъка са представени 16 щата, същият брой като предишните години. Това предполага, че концентрацията на богатството в определени региони остава до голяма степен непроменена във времето.

Друга тенденция - най-богатите общности продължават да стават по-богати. В тазгодишния индекс за да може едно населено място да влезе в класацията, средният доход на домакинствата трябва да бъде над 220 000 долара, което е с 11 000 долара повече спрямо година по-рано.