В район "Нови Искър" са отстранени 90 процента от щетите, нанесени от взривовете край кв. "Челопечене" на 3 юли, каза районният кмет Валентин Котов. Нови експертни комисии ще оценяват появилите се течове по покривните конструкции на над 30 сгради в Чепинци след дъждовете, допълни Котов.
В района е създадена организация за плащането на щетите по три начина, обясни Валентин Котов. В единия случай има хора, които сами са си оправили щетите, и ние възстановяваме сумата по експертния протокол срещу касов ордер. Във втория - възстановяваме сумата по фактура, а в третия - пострадалите могат да изберат сами една от посочените в сградите на кметствата фирми, за да не чакат ред при сформирането на поръчки, допълни той.

Всички пострадали сгради със счупени прозорци в район "Кремиковци" вече са остъклени, каза районния кмет Ивайло Панев.

На пострадалите са изпратени протоколите с оценката на щетите от лицензиран оценител. Хората имат възможност сами да наемат изпълнител, а ние плащаме сумата по оценка от експерта и по фактурата. Близо 85 процента от изплатени фактури до момента са с по-ниски суми от тези, които са в експертните оценки, посочи Панев.

И от двата района посочиха, че няма проблем с превеждането на сумите за възстановяване на щетите от страна на Столичната община. /БНР