Не само АИКБ и КРИБ, но и всички работодателски организации имат официална позиция по въпроса и тя е, че в този вид мярката 60:40 не е работеща и от нея ще се възползват тези, които нямат нужда от подкрепа.

Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Другата заблуда е, че искаме повече пари. Ние не искаме повече пари. Казваме как с тези пари може да се стигне до много повече хора, да се подкрепят повече работни места и тя да работи", добави той. 

"За да даде държавата 23 лева, трябва предприятието, което му е забранено да работи и няма приходи, да даде още 77 лв., това е 100% от нетния доход на работника.За да бъде той получен трябва неработещото предприятие, което е без приходи и има да плаща данък сгради, такса за битови отпадъци и други постоянни разходи, които няма как да ги спрем - например за охрана или по кредити...

За малкия и средния бизнес, където работят повече от 3/4 от българските граждани, наети на работа - бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка", каза още Велев.

"Когато работниците отидат на борсата, държавата няма да плати 23%, а 60%", добави той. 

Това е и едната причина, поради която, според Велев, всички работодателски и синдикални организации искат спешен ремонт на закона. "Другата е разпоредбата на член 6, която позволява да не се плаща и за доставки, и за нищо. Всеки на всекиго може да не плаща”, каза председателят на АИКБ.

"Ние сме реалисти. Няма нагласа в понеделник парламентът да поправи закона. Има нагласа правителството да одобри това постановлението. Работихме много добре, всички наши предложения за поправки в постановлението са приети. Но то не може да заобиколи закона. Законът има неотстраним дефект. 

Това постановление е най-доброто, което може да се направи при този закон. Но то ще има ефект 10%, а ние търсим 100% ефект.

Това, което може да се направи, след като кабинетът иска  бързо да го приеме, за да стартира, да важи само за месец и да се направи ремонт на закона, за да стигнат средствата за тези, които имат нужда от тях", каза в заключение Велев.