Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки по складове и магазини преди Великденските празници. До 17 април включително се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни - агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца.

Следи се за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка. Инспекторите специално следят дали размразено агнешко месо се предлага като охладено, как се съхраняват и етикетират яйцата. В нарочен мониторинг се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

Пред Радио София д-р Татяна Николова - началник отдел в Дирекция “Контрол на храните“ в БАБХ, разясни, че агнешкото месо, което е внос от трети страни, подлежи на задължителен официален контрол. Всяка пратка, която влезе на територията на страната, в предприятие или в склад, бива задържана.

От нея се вземат проби, които се насочват в акредитирана лаборатория и се изследват за химични елементи, антибактериални субстанции. Чак тогава тези продукти достигат до търговската мрежа и до българските потребители.Яйцата от трети страни също подлежат на такъв официален контрол. Проверяват се и агнетата по цялата верига от местата за отглеждане, през кланиците до магазинните витрини.

На месото се поставя маркировка. Ако произходът му е от България, се поставя син печат, а ако е от чужбина - червен печат.

По време на почивните дни и дните на официалните празници 01-02.04.2023 г. (събота и неделя), 08-09.04.2023 г. (събота и неделя), 16-17.04.2023 г., вкл., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. Горещият телефон на БАБХ е 0700 122 99. Сигнали за нередности се приемат и през сайта на агенцията.

„При всеки подаден сигнал реагираме своевременно и се извършва проверка. Задължително жалбоподавателят получава отговор по предприетите действия от страна на БАБХ“, допълни д-р Татяна Николова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук