Близо 1200 са свободните работни места в туризма само в област Бургас. Мениджъри са категорични, че проблеми с наемането на квалифициран персонал има, въпреки условията, които предлагат за сезонните работници. Уверяват, че тази година заплатите ще бъдат актуализирани с между 10 и 25% спрямо миналото лято. Дали обаче има кандидати за работа.

Проблемът с наемането на квалифицирани кадри в туризма се задълбочава всяка година. По думите на Румен Мончев – член на Управителния съвет на Съюз на собствениците в Слънчев бряг това е поради абсолютната незаинтересованост на образователната ни система да квалифицира хора. Ние каквото можем правим за себе си, но все по-трудно, по-трудно и по-трудно става, предаде Нова тв.

За да улеснят бизнеса по морето от Бюрото по труда организираха Трудова борса. Почти всички от кандидатите имат изисквания.

Таня Янева, която кандидатства за работа обясни, че търси работа, която да е редовна смяна, защото живее в село, близо до Бургас и е зависима от автобусите. Затова и свободните работни места са много.

„В момента на Трудовата борса се заявиха над 1000 работни места в сферата на туризма”, обясни Татяна Николова, директор на Бюрото по труда в Бургас. Незаети места има при всички позиции - от пиколо до рецепционист.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук