Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев, е категоричен, че Законът за „временна безработица“ е закъснял, когато и вече да се случи, защото бизнесът има нужда от него още от март месец, когато пандемията застигна и територията на България. Това мнение той сподели в предаването „Беновска пита“.

„Искаме решение на Парламента. Този закон трябва да е трайно уреден и действащ. В Германия работи този, т. нар. модел на „временна безработица“, коментира Велев, обяснявайки, че това е закон, който влиза в сила в подобни кризисни ситуации, като при нормална функция на дадена компания тя плаща 100% от възнагражденията на своите служители, а при нарушена функция - държавата започва да поема различни части от въпросните заплати.

Той уточни, че подобен проектозакон би могъл да се разработи от Трудовото министерство, да мине през Министерски съвет и да бъде предложен за гласуване от народните представители.

Васил Велев подчерта, че единствената добре работеща мярка в момента остава само 60/40, като всички останали имат нужда от много по-ясни и категорични условия, от които да могат да се възползват по-голям кръг от хора и фирми.

„До средата на септември очакваме и настояваме за продължението на вида, в който ще се прилага мярката 60/40 от 1 октомври. Нека не се експериментира“, призова още представителят на бизнеса.