“Липсват законовите основания за прехвърлянето на общински акции на държавата. Исках да видя по коя наредба, по кой закон ние гласуваме това прехвърляне”. Това заяви пред журналисти общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. По неговите думи, липсва каквото и да било споразумение между държавата и СОС за гаранции за това какво ще се случи с Топлофикация.

Лилков заяви, че категорично трябва акциите на топлофикационното дружество да бъдат прехвърлени на държавата. Първо обаче трябва да бъдат дадени гаранции за неговото бъдеще и след това да минава под държавен контрол. Няма законосъобразност за прехвърлянето, но пък има много глупост, каза той пред общинския съвет. „Това е пълен провал на политиката на кмета спрямо държавата и спрямо „Топлофикация”, каза още Лилков. Това може да се окаже една индиректна схема за влизане на „Газпром” в Топлофикация, добави тъмносиният съветник.  

“Това за мен е абсолютен цирк и рекет на държавата”. Това каза пред журналисти общинският съветник от БСП Желю Бойчев. За първи път виждам правителство, което чрез свой министър да прави ултимативни изказвания, че ако не се прехвърлят акции безвъзмездно на държавата, то тя ще се дистанцира. Това поведение е възможно само в тройната коалиция. “Ние сме свидетели как един министър в рамките на последните 5 месеца действа неадекватно по казусите Топлофикация и Кремиковци, като си сменя позициите през ден - два, досущ като системата тука има – тука нема”, коментира Бойчев. Ще настоявам да се сезира Областния управител да се произнесе по законността на това, закани се Бойчев. Това правителство ще навреди на столичани, продължавайки натиска като не пускат достатъчно газ, бе категоричен той.  

Общинският съветник Владимир Кисьов каза, че СОС е направил опит да спре далаверите от “Газпром” до последния работник в Топлофикация София, но не могъл, заради процедурни хватки на правителството. “Съжалявам, че Общината не можа да защити интересите на гражданите на София и те ще търпят много тежки промени в цените на енергоносителите, които са заради лошо сключени договори”, добави той.
Десислава Вангелова /БЛИЦ