Испанският премиер Педро Санчес обяви закон за равенството между половете, който ще изисква по-равностойно представителство на жените и мъжете в политиката, бизнеса и други сфери на обществения живот, съобщава "Ройтерс".

Законът за равното представителство на двата пола ще приложи мерки за равенство между половете към избирателните списъци, бордовете на директорите на големи компании и управителните съвети на професионалните асоциации.

Санчес направи изявлението по време на митинг на социалистическата партия преди Международния ден на жената 8 март. Предстои законопроектът да бъде одобрен по време на заседанието на кабинета във вторник, след което ще бъде обсъден в парламента.

Испанският премиер заяви, че правителството "не само прави стъпка в полза на феминизма, но и в полза на испанското общество като цяло". Това е последната от поредица мерки за равенство, обявени от лявото коалиционно правителство.

Това ли ни чака!? Испания хвърля децата в лапите на джендърите

През декември законодателите приеха законопроект за правата на транссексуалните, както и новаторски закон, обхващащ сексуалното и репродуктивното здраве, който за първи път в европейска страна предвижда платен отпуск, финансиран от държавата, за жени, които страдат от болезнена менструация.

"Щом те съставляват половината от обществото, половината от политическата и икономическа власт трябва да принадлежи на жените", подчерта Санчес, визирайки жените.

Законът за равното представителство ще изисква жените да съставляват 40% от ръководството на всяка регистрирана компания с над 250 работници и годишен оборот от 50 милиона евро.

В политиката законът ще изисква партиите да предлагат равен брой мъже и жени кандидати по време на изборите, с цел увеличаване на равенството между половете в парламента.

В момента жените съставляват 44% от Конгреса и 39% от Сената.

Освен това ще се изисква професионалните асоциации да имат най-малко 40% жени в своите бордове, както и при журита за всякакви награди, финансирани с публични средства.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук