Таксите за телефонни услуги на българските мобилни оператори са сред най-високите в Европа, гласи оценката на Европейската комисия. Дойче веле разговаря с еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг.
Как се отразява кризата на телекомуникационния бизнес?

„Това е един от малкото сектори, които отбелязват растеж и това е лесно разбираемо. По време на криза човек премисля два пъти, преди да си купи кола и по скоро отлага такава покупка. Той не пести обаче, когато става дума за комуникация. Затова и телеком-бизнесът в Европа не усеща кризата.”

Телекомуникационните компании просперират, но кризата засяга консуматора и неговия портфейл…

„Според нашите анализи купуването и ползването на мобилни телефони нараства с всяка изминала година. Броят на СИМ-картите в Европа надхвърля броя на населението. В сравнение със Съединените щати, където броят им е наполовина. Европа е като цяло континент на комуникациите, а България оглавява класацията по брой на телефонните номера. Хората притежават повече от една СИМ-карта. Тези статистики са обаче резултат от високите цени. Българите ползват повече от един оператор, за да си нагласят сами по-ниски цени.”

Според последните анализи цените на телекомуникационните услуги в България са най-високите в Европа. Как тълкувате това?

„Цените в България не са само най-високите, но и са много по-високи в сравнение със средните за ЕС цени. Страшното е, че тези цени изглеждат още по-високи с оглед на жизнения стандарт в България. Разбирам защо потребителите се оплакват. Настоявам за понижаване на тези изкуствено високи цени.”

Как оценявате ситуацията в България по отношение на ползването на интернет?

„Имам много добра новина за България – още не сте последни. Засега сте само предпоследни. България трябва да разбере, че без интернетна връзка с гражданите икономиката и бизнесът на една страна не могат да функционират пълноценно.” /БЛИЦ