Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите - анализ по темата направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев, предава БНТ. Икономистите коментираха едно от най-разпространените публични внушения - че цените ще се повишат значително след приемането на еврото.

Георги Вулджев, икономист: „Едва ли ще видим някакво сериозно увеличение на цените, така че тези опасения са по-скоро неоправдани." 

Владимир Каролев, икономист: „Единственият път българите да станем по-заможни, е с повече работа. Ако това се случи, след 10 години ще говорим с други цифри. Според мен обаче, по-важният въпрос е какво става с някои много по-важни рискове в икономиката, например водния сектор и загубите на вода или дълговете на "Топлофикация - София", която във всеки един момент може да фалира."

Има два основни риска в еврозоната - че наистина ще стане по-евтино кредитирането в държавата. И другият риск е - да не ни вържат с централизиране, както г-н Макрон иска, обясни още Каролев.

Относно предвиденото покачване на лихви по кредитите, Вулджев обясни, че това е логично. Пазарът на труда няма да е толкова активен, а покачването на заплатите ще се забави, допълни икономистът.

Това обаче означава и друго - че лихвите по депозитите ще нарастват, което е добре за тези, които имат депозити, добави Каролев.

Цените на имотите със сигурност ще паднат, ако лихвите се вдигнат. Така че, ако ще купувате апартамент - изчакайте, категорични бяха и двамата икономисти.