Страните по света смело гледат към бъдеще, в което няма автомобили на бензин и дизел, пише profit.bg.

Все по-отчетливо нараства броят на държавите, имащи план да заменят класическите коли с електрически превозни средства.

Властите в Китай - най-големия автомобилен пазар в света, работят по забрана за производство и продажба на превозни средства, разчитащи на познатите горива.


Най-населената страна в света не е сама в това начинание. Всъщност компанията й е доста сериозна – Индия, Франция, Великобритания и Норвегия също работят по мерки, които ще доведат до замяна на бензиновите автомобили с такива, задвижвани от електричество.

Ето и целите пред различните страни, поели по този път.

Великобритания

Във Великобритания продажбата на нова бензинови и дизелови автомобили може да бъде забранена от 2040 г., като част от плана за по-чист въздух в страната.

Идеята е до 2050 г. всички коли на пътя да отделят 0 вредни емисии.

Близо 2.7 млн. нови коли са регистрирани във Великобритания през 2016 г., което я превръща в 6-ия най-голям автомобилен пазар в света.

Франция

Правителството посочи, че планира спиране на продажбите на дизелови и бензинови коли от 2040 г., с цел борба с глобалното затопляне. След тази дата производителите ще имат право да търгуват само с коли, разчитащи на електричество или друга екологично чиста форма на енергия.

Хибридните модели също ще бъдат разрешени. Никола Юло - човекът, който отговаря за екологичния преход, посочва, че целта е френският автомобилен пазар да стане иновативен и да заеме лидерска позиция.

Засега обаче има много работа пред страната, тъй като делът на електрически, хибридни и такива, задвижвани с друго екогориво коли, е едва 4% от всички превозни средства.

Позитивен момент е, че през първото тримесечие на тази година продажбите на природосъобразни модели скачат с 25%.

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел намекна през миналия месец, че може би е време да се мисли за срок, в който да бъдат ограничени колите, задвижвани с бензин и дизел.

„Не мога да посоча точна година все още, но подходът е правилен, тъй като ако бързо инвестираме в инфраструктура и технология за електрически коли, генералната промяна ще бъде структурно възможна”, казва тя, цитирана от таблоида Super Illu.

Някои немски градове вече се канят да въведат подобна забрана на местно ниво в борбата със замърсяването.

Индия

Властите в страната заявиха в началото на тази година, че всяка кола, продавана в Индия от 2030 г., ще бъде захранвана от електричество.

„Товa е амбициозна цел. В крайна сметка, логиката на пазарите ще надделее”, казва Анил Кумар Джайн, държавен съветник в областта на енергетиката. 

Индия, която страда от сериозно замърсяване на въздуха, прилага политики, които могат да доведат до голяма промяна. Това се налага, тъй като с нарастване на доходите на средната класа в страната, експертите очаква бум на автомобилите по пътищата.

Ако властите успеят да направят така, че първата кола на всяко местно семейство да бъде електрическа, то страната може да изкочи пред някои от развитите държави в това отношение.

Норвегия

Целите в Норвегия са кратки и ясни – след 2025 г. всяка продадена кола в страната трябва да отделя 0 вредни емисии.

Скандинавската страна определено е сред водещите в света по степен на проникване на електрически коли.

Около 40% от возилата, които са продадени през миналата година, са електрически или хибридни модели.

Останалият свят

Поне 8 други страни има план за масирано навлизане на електрически коли, по данни на International Energy Agency. Това са Австрия, Дания, Ирландия, Япония, Холандия, Португалия, Корея и Испания.

Засега САЩ нямат подобна политика на национално ниво, но 8 щата вече работят по собствена регулация, гледаща в екологична посока.

Според данните на IEA, електрическите автомобили се реализират главно в 10 страни.

Цели 95% от всички продажби на тези автомобили се случват в Китай, САЩ, Япония, Канада, Норвегия, Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Швеция.