Рекорд в Полша: за първи път от десетилетия насам поляците, завръщащи се в родината, са повече от заминаващите. В Полша детските надбавки са по-големи от тези в Англия, казват завърнали се. И други фактори имат значение, пише money.bg.

"Mlezcko Delikatesy - Polish Delicatessen" - зад тази табела в район Илинг в западната част на Лондон се крие един малък магазин за полски хранителни стоки. "70% от живеещите в този край на града са поляци", твърди касиерът.

Това, разбира се, е преувеличено. Вярно е обаче, че през последните 15 години във Великобритания се заселиха много хора от Полша, посочва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Близо 820 000 са полските граждани, живеещи на Острова - според официалните данни. Те са втората най-голяма група чуждестранни жители след индийците. На трето и четвърто място в тази класация са пакистанците и румънците.

Повечето от поляците се отправиха към Великобритания след 2004 година - когато Полша се присъедини към ЕС. Много от тях започнаха работа в строителството или откриха свои частни фирми.

Миграционната вълна бе толкова силна, че полският водопроводчик се превърна в заплаха за британците.

Мнозина местни, най-вече обикновените британски работници, започнаха да се чувстват застрашени от източноевропейската конкуренция на работния пазар. Именно тази заплаха бе един от водещите аргументи в кампанията за Брекзит, припомня ФАЦ.

През последните 15 години и в Германия се заселиха много поляци. Според Федералната статистическа служба, днес полските граждани във ФРГ са 860 000. Можело е обаче да станат и много повече.

Решението на Германия да отвори трудовия си пазар за новите членки на ЕС едва седем години след присъединяването им вероятно е изиграло съществена роля в това отношение, обяснява изданието.

Броят на поляците в чужбина спада

Според Статистическата служба във Варшава, броят на полските граждани, живеещи в чужбина, е 2,5 милиона. Напоследък обаче се забелязва нова тенденция.

За първи път от десетилетия насам поляците, завръщащи се в Полша, са повече от тези, които напускат родината си: според официалната статистика, през 2018 година броят на поляците в чужбина е спаднал с 85 000.

"Завръщането" е един от приоритетите на управляващите от националноконсервативната партия "Право и справедливост".

В интервю за БиБиСи полският премиер Матеуш Моравецки изтъкна, че ниската безработица в Полша е една от основните причини за завръщането на поляците в родината им. Той се надява, че и много други негови сънародници ще решат да се завърнат.

ФАЦ обръща внимание и на следния факт: Полша отбелязва и сериозен икономически растеж. През 2019 година полската икономика е нараснала с 4%, а през 2018 година - дори с 5%.

Освен това, управляващата от 2015 насам "Право и справедливост" въведе детски надбавки в размер на около 120 евро месечно. Някои от завърналите се изтъкват, че в родната Полша получават по-голяма финансова помощ за децата си, отколкото във Великобритания.

Докога завръщащите се ще са повече от заминаващите?

Все още не е ясно дали тази тенденция ще се запази, пише ФАЦ и посочва, че ръстът на икономиката е следствие от позитивния икономически климат в Европа в последните години.

Освен това Полша е първенец по временни работни места в Европа, а това не я прави особено привлекателна за млади специалисти. Икономиката се влияе и от политически фактори, а някои решения на правителството във Варшава предизвикват тревога.

През януари Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) реши да започне процедура на мониторинг на Полша във връзка с върховенството на закона, информира в края на ануари ДПА.

Всички тези несигурности може да се отразят и на икономиката. "Инвеститорите разбраха, че да правиш бизнес в Полша крие известни политически рискове", казва полският икономист Александър Лашек пред Дойче Веле. Той посочва, че чуждестранните инвестиции в страната са намалели с 0,2% в периода 2016 - 2019 година.

Това обаче засега не плаши поляците. За много от завръщащите се вероятно по-важен е следният факт: че безработицата в Полша е едва 3,8%, което е под средното ниво за ЕС. В някои браншове има дори значителен недостиг на специалисти.

А, според ФАЦ, някои работни позиции в големите полски градове са дори по-добре заплатени, отколкото помощните дейности във Великобритания, които са упражнявали много от поляците там.

Впрочем, тези дни стана ясно, че новите паспорти на британците ще бъдат изработени от френска фирма в Полша.

Каква ирония на съдбата! Правителството в Лондон отпусна за поръчката 260 милиона паунда. Сега може да се окаже, че част от тях ще отидат за заплати на поляци, напуснали Великобритания заради Брекзит.