Най-големите учения на НАТО Defender 2020 навлязоха в активна фаза, съобщава Süddeutsche Zeitung. Скоро километрични конвои с американска тежка техника ще преминат от Германия към Източна Европа.


На фона на подготовката в Германия се провеждат протести с участието на представители на църквата, синдикатите, активистите за мир и членове на левицата. Наричат ​​маневрите "игра с огъня" и провокация срещу Русия, пише "Поглед инфо".

САЩ провеждат най-голямото учение в Европа през последните 25 години под името Defender 2020, съобщава Süddeutsche Zeitung. Още в четвъртък в Бремерхафен пристигна първият товарен кораб с тежка военна техника, по-специално танкове, автомобилни цистерни, булдозери и армейски извънпътни превозни средства. 

Първите части на войниците вече са кацнали на летището в Хамбург. Общо през следващите седмици американците ще прехвърлят 20 000 войници и техника в Европа.

В ученията ще участват 37 000 военнослужещи, продължава изданието. Заедно със САЩ, войници и техника ще бъдат осигурени от други 17 страни членки на НАТО. Маневрите ще се проведат в Полша и балтийските държави. 

Ще продължи цялата пролет и ще приключи през юли. Сега започва активната фаза. Скоро километрични конвои  ще преминат от Германия към Източна Европа. Бундесверът отговаря за логистиката и доставките: изгражда градове за палатъчни лагери и мобилни бензиностанции. В същото време германската армия се страхува от задръствания и други препятствия по пътищата.

"Великият поход на Изтока " трябва да засили колективните отбранителни способности на страните-членки на НАТО, както и да се превърне във възпиращ сигнал за Москва, се казва в Süddeutsche Zeitung. 

Един от организаторите на военното събитие, отговарящ за логистиката, генерал-лейтенант Мартин Шелай, заяви: „ Русия наистина провокира това развитие на събития, като незаконно анексира Крим * през 2014 г. “ В същото време той увери, че ученията не са насочени срещу Русия.

На фона на началото на маневрите, в Германия се провеждат протести с участието на представители на църквата, синдикатите, активистите за мир и членове на партията на левицата. Те наричат ученията „ игра с огъня “ и провокация срещу Русия. Според тях това, което се случва, увеличава заплахата от война в Европа.

Крим стана част от Русия, след като огромното мнозинство от жителите на полуострова гласуваха за него на референдум на 16 март 2014 г. (приблизително InoTV).