Банковите сметки на оператора на кредитни карти "Транскарт" (5T5) бяха запорирани заради задължения към мажоритарния собственик "Петрол холдинг" и свързаното лице "Петрол", част от структурата на холдинга. Това съобщи "Дневник, като се позова на съобщение на дружеството до Българската фондова борса.
Запорът е във връзка с две покани за погасяване на парични задължения - близо половин милион лева към "Петрол" и над 883 хил. лв. към "Петрол холдинг".
В началото на миналата година ръководството на "Петрол холдинг", собственост на Митко Събев и Денис Ершов, обяви, че ще прекрати дейността на "Транскарт" ("Петрол холдинг" е мажоритарен собственик в "Транкарт" непряко чрез "Трансхолд България холдинг"), и че ще прехвърли бизнеса му в "Транскарт пеймънт сървисис" ЕАД, която е подразделение на картовия оператор. Причината за този ход беше лошото финансово състояние на "Транскарт", което според "Петрол холдинг" е било причинено от управлението на бившия председател на съвета на директорите и управляващ съдружник в картовия оператор Христо Георгиев. Тогава бяха обявени и намерения за инвестиции в новия оператор на кредитните карти в размер на 100 млн. лв. /БЛИЦ