Заради чумата ядем по-малко колбаси
От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%
По думите му, намалението на покупките им засяга всички видове месни изделия, но е по-голямо при по-скъпите трайни колбаси.
„Потребителите не са се насочили към по-евтините колбаси. Понижаването на търсенето се отнася за целия асортимент“, уточни той.
Според него причината на увеличението на цените на колбасите е поскъпването с 40% от началото на годината на свинското месо, което основна суровина за производството им.
„Голяма част от европейския износ отива в Китай, защото там са унищожили около една трета от свинете си, и в ЕС се чувства дефицит на суровината“, поясни Урджанов. Той прогнозира, че до края на годината не се очаква ново поскъпване.
„От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%“, каза по bTV Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма. „Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два”, поясни той.
Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години.
„От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро”, заяви той.
Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%.
До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта вероятно ще има нови скокове, смятат Иванов и Вътев.
Последвайте ни
Ами майната му,ще мина и без свинско.И без това тъпчат свинете с хормони и антибиотици.
"колбаси" = четина + карантия + кожа + сланина + малко месо + няколко Е-та за овкусяване, а "сирене" = палмово лепило + няколко Е-та за овкусяване
Не е заради чумата, защото от колбасите няма как да се разболееш от нея, защото няма месо. Причината да не се купуват колбасите е точно тази, че няма месо в тях. Както се казва - кренвиршите са Божие творение, защото само Господ знае, какво има в тях!
Причината не е чуматааа. Пари нямаме.
Какво общо имат колбасите със свинското, че цената им да се влияе от АЧС?
вносното свинско и в него има чума,но се внася
Преди15г.,съпругата ми работи,в КОЛБАСАРСКИ ЦЕХ,ДВЕ ГОДИНИ,ЗА ТОВА ВРЕМЕ,НЕ СА БРАКУВАЛИ,ГРАМ МЕСО,КОЛБАСИ,ПЪРЖОЛИ И ДР.И сега е тъй,ИЗЯДОХМЕ,ЧМАТА.