Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска чума по свинете. Производители сигнализират, че след като в страната над 130 000 животни от ферми бяха умъртвени предлагането не може да отговори на търсенето, съобщава Дарик.
 

Килограм охладено свинско месо за готвене струва около 8 лева.
 
Увеличението е забелязала и Атанаска Аршинкова: „Много се вдига. По 6 лева беше, пък сега 7-8 лева отива. Тази висока цена ни отказва да купуваме, въобще ни отказва да ядем, казва тя“.
 
Въпреки това - за Коледа на трапезата месо ще има, сигурна е Иванка Страшимирова.
 
„Ще отделим, защото си знаем от едно време и си спомняме времето на клането на прасетата и затова малко ни е трудно да го забравим и отделяме“, казва шуменката.
 
Възходяща промяна в цената има и при животновъдите. Цената на живо тегло свинско е около 2,90 лева за килограм.
 
В началото на годината тя е била 2,40 лева. Увеличението се дължи на тежката обстановка както в България, така и в световен мащаб заради Африканската чума, смята д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите
 
При такова голямо унищожаване на свине и на животни, които излизат от употреба и от пазара – стоката, суровината става дефицитна – това налага и едно увеличаване на цената на свинското, казва тя.
 
Не се очаква да има увеличение за Коледа.
 
Оказва, че вносното свинско месо е по-евтино, от българското.
 
Д-р Полина Хаджистоева отбелязва, че неговото предназначение по-скоро е друго.
 
Има по-евтино месо, което се използва за преработка – вносно, което е замразено, но то не е за директна консумация, то се използва за месопреработка и производство на колбаси и заготовки от раздробено месо, посочва тя.