Цената на златото скочи до най-високото си ниво за първи път от седем години (от 2013 г. насам). То поскъпна с 2,3 процента, стигайки до 1588,13 долара за унция (около 28 грама). Цената на паладий също се увеличи - той достигна рекордните 2 027,91 долара за унция.

Bloomberg, позовавайки се на анализатори, пише, че цената на златото може да нарасне още повече. Експертите прогнозират увеличение на стойността му до 1600 долара за унция, ако напрежението между Вашингтон и Техеран се засили.

По-рано стана известно, че цената на нефта Brent надхвърля 70 долара за барел за първи път от май насам. По време на търга в Лондон цената му е достигнала 70,16 долара, което е с 2,08 процента повече от предния ден.

Повишението на цените се случи на фона на кризата в отношенията между САЩ и Иран, утежнена след убийството на командващия специалните сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) Касем Сюлеймани в Багдад по време на ракетна атака. Заповедта за убийството му бе дадена лично от американския президент Доналд Тръмп.

САЩ обясниха действията си като самозащита - твърди се, че генералът е организирал няколко скорошни атаки срещу базите на международната коалиция, разположени в Ирак, както и атака срещу американското посолство в Багдад на 31 декември.