Азиатските акции изтриха спечеленото по-рано през деня и отстъпват от 10-годишния си връх, на фона на пониженията на пазарите в Китай и Южна Корея. В същото време еврото поскъпна до двумесечен връх спрямо долара.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна в началото на сесията, след като в петък индексите на Уолстройт записаха повишения, но за последно се търгуваше с понижение от 0.65%.

В четвъртък индексът се повиши до най-високото си ниво от 2007 г.

Южнокорейският индекс KOSPI днес бележи понижение от 1.3% след спад в цените на технологичните компании, породен от доклад на анализатори, според който “супер цикълът” при чиповете скоро ще започне да отслабва. Най-голям бе спадът в цената на акциите на Samsung Electronics.

Ръстът при акциите на технологичните компании повиши S&P 500 и Nasdaq до рекордни нива в петък, но наблюдатели отбелязаха, че търсенето за технологични продукти, като полупроводници, ще намалее.

Шанхайският основен индекс записа спад от 0.7%, достигайки до тримесечно дъно.

Акциите в Китай вече бяха поставени под натиск, след като миналата седмица инвеститорското доверие бе разклатено от мерките на правителството за ограничване на финансовите рискове и спада на пазара на облигации.

Японският индекс днес изтри първоначалното си повишение и бележи спад от 0.3%.

При валутите еврото се търгува почти без промяна на ниво от 1.1922 долара, след като преди това достигна 1.1946, което бе най-високото му ниво от 22 септември.

Еврото също така бе подпомогнато от съгласието, което Социалдемократите в Германия дадоха в петък за възобновяване на преговорите за съставяне на коалиционно правителство с канцлера Ангела Меркел.

Политическата несигурност в Германия, която произтича от неуспеха на Меркел да сформира правителство, обезцени еврото в началото на миналата седмица.

Силното евро задържа доларовия индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, на нивото от 92.805, недалеч от двумесечния минимум от 92.675 пункта, достигнат в петък.

Доларът се обезцени с 0.15%, до 111.375 йени.

Австралийският долар поевтиня с 0.3%, до 0.7597, след като нарасна с близо 0.75% в предходната седмица.

Новозеландският долар поскъпна с 0.1%, до 0.6855 щатски долара, възстановявайки част от загубите от петък.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха до 2.5-годишен връх от 59.05 долара за барел. Затварянето на петролопровода между САЩ и Канада породи опасения около доставките, а перспективите за продължаване на ограниченията в производството от страна на ОПЕК също подкрепиха суровината.

Въпреки това цената на щатския лек суров петрол губи 24 цента, до 58.71 долара за барел, докато петролът от сорта брент поевтиня с 6 цента, до 63.80 долара за барел.