Местната власт в Приморско е повела истинска “свещена война” за 30 златни декара общинска земя. Върху апетитния терен, който се намира в началото на крайморския град, са построени спортната зала и аквапаркът. Фрапиращото в случая е, че атрактивният имот, чиято цена е над 1 млн. 300 хил. лева, непрекъснато носи загуби на общината, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
До скандал се стигнало, след като Йордан Христов - управител на фирмата, която стопанисва съоръженията „Спортни имоти" АД, с писмо до Общинския съвет поискал за погасяване на кредит 87 000 евро. „Спортни имоти" АД е акционерно дружество, в което общината дели собствеността с „Палмс Ентърпрайсиз Оувърсийз лимитед", която е регистрирана в Никозия. Чрез частната фирма Христов влиза в управлението на съвета на директорите на дружеството по неясна за общинарите схема. „Спортни имоти" е регистрирано през 2003 година по време на кметския мандат на Димитър Димитров.
Публично известно е в Приморско, че Христов и Димитров поддържат много близки отношения и това дава основание на сегашните управляващи да смятат, че самото създаване на АД-то е имало за цел частници да сложат ръка върху общинската златна земя. Финансовите резултати на фирмата са забулени в тайна и години наред никой не знае как се развива тя.
От последния баланс, изпратен до настоящия зам.-кмет Стоян Диханов, става ясно, че за съществуването си „Спортни имоти" АД е на загуба с 1 млн. 870 хил. лева. „Това са тревожни резултати. За нас причината е недобрият мениджмънт от страна на Христов", смята Диханов. През август той влязъл по заповед на кмета Лиляна Димова на проверка в аквапарка и оттогава се превръща във върл враг на Христов.
Проверяващите се натъкнали на свободно раздавани бележки от компютър, който обаче не бил свързан с касовия апарат. Диханов констатирал нарушенията и след месец на вратата на спортната зала била залепена заповед, с която парадоксално се забранява достъпът на зам.-кмета в комплекса, стопанисван от фирма, в която общината е акционер.
Поредицата скандали станаха повод да се намеси и шефът на местния парламент Пламен Георгиев, който организира среща между общински съветници от всички политически групи с Йордан Христов. Тя се състоя в сряда и на нея Христов се опитал да обясни, че всички отчети са предоставени в общината.
„Към момента обаче не е подавал никаква информация. Той е погазвал Търговския закон, а за това, че не е допускал зам.-кмета в общинска фирма - просто нямам думи. Това е недопустимо. Според мен действията на Христов са опит да бъде ощетена общината. Това са наследени от сегашната общинска власт проблеми, тъй като преди никой не им е оказвал контрол, никой не е изисквал документи. Може би дружеството е създадено умишлено. Не мога да си обясня тези големи загуби, а единственото оправдание на Христов е, че сезонът бил слаб. На срещата присъствахме 9 съветници и ми е странно защо за този важен за общината въпрос на нея не дойде бившият шеф на Общинския съвет Тодор Илиев, макар че имаше покана", каза Георгиев.
Зам.-кметът Стоян Диханов също смята, че има злоупотреби в дружеството. „Има нарушения, може да не са умишлени, но има. Опитвам се да разбера защо ние трябва да плащаме вноските по кредита, след като не сме страна по договора. Общината плаща разходите за залата през зимата, търпим загуби, а накрая ни искат и пари за вноските, тъй като Христов не може да изплаща кредита", каза Стоян Диханов. Той недоумява как общинският терен е бил оценен за 1,5 млн. лева, а апортната вноска, с която общината участва, е 25 хил. лева.
Механизмите, по които е било управлявано „Спортни имоти" АД, ще бъдат обсъждани през следващата седмица. Пламен Георгиев е изискал от Христов пълна информация за финансовото състояние на дружеството. /Марина Шиварова, БЛИЦ