Британските банки ще загубят правото да правят бизнес в Европейския съюз след „Брекзит“. Това съобщи шефът на финансовите дейности Мишел Барние, цитиран от „Индъпендънт“.

В днешното си изказване от Брюксел, Барние потвърди, че „Брекзит трябва да означава Брекзит“ във всички отношения и не може и дума да става въпрос определени отрасли да останат част от единния пазар, тъй като това е „пакет от четири неделими свободи, общи правила, институции и структури“.

„Банките ще загубят, така нареченият си, „финансов паспорт“ в ЕС. Именно той им позволява да предлагат услугите си на пазар от 500 милиона потребители и 22 милиона предприятия в цяла Европа“, коментира още той.

Изявлението на Барние е лоша новина за Лондонското сити, в което 5 400 британски фирми разчитат точно на паспортните си права, генериращи им възможността да донесат във Великобритания всяка година приходи от 9 милиона евро. Според ББА тази загуба ще бъде „разрушителна, скъпа и ще отнеме много време“.

Вече стана ясно, че освен банките, и производството на коли ще пострада след „Брекзит“, като много големи компании вече започнаха изтеглянето си от Лондон.