Жилищните кредити в страната поскъпнаха рекордно през юли и достигнаха нивата от края на 2005 година, отчитат анализаторите от консултантската компания "Моите пари", цитирани в "Труд" и "Стандарт". Стойността на индекса им за изминалия месец удря 9,30% за левовите и 8,16% за евровите заеми, което е рекорд.
Девет банки са оскъпили левовите си заеми, като седем са повишили лихвите, а две са променили някои такси. Осем трезора са с нови условия по евровите заеми - шест вдигат лихвите, две - таксите.
Задава се гореща есен за банковия сектор, защото цените вече са възпиращи мераклиите за теглене на кредит, обясняват консултантите. Това няма да се хареса на финансовите институции и те вероятно ще предприемат нова офанзива за набиране на клиенти.

Средното увеличение е 0,5 процентни пункта, но за някои трезори то достига 1 процентен пункт. Някои банки са вдигнали таксата за разглеждане на документи близо два пъти - до 20 евро. При други е поскъпнало управлението на кредита. За капак - нито една банка не е предложила през юли промоция по кредитен продукт.
За първи път толкова финансови институции променят условията си в рамките на един месец, отбелязват  консултантите. Изводът според тях е, че кризата на финансовите пазари се задълбочава, от което следва продължаващото поскъпване на свободния ресурс. /БЛИЦ