Европейският съюз няма компетенции да замрази строителството на газопровода „Северен поток 2“ или да изключи Русия от международната платежна система SWIFT. Това заяви в сряда Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурностЖозеп Борел, говорейки на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, предава Focus-news.net

„SWIFT е международна частна организация, така че ЕС няма компетенции тук. А „Северен поток 2“ е спорна тема. Вече казахме, че този проект не служи за диверсификация на енергийните източници в ЕС. Но проектът е в отговорността на частните компании, а ЕС не притежава инструментите за вземане на решения за неговата съдба“, подчерта Борел, отговаряйки на предложенията, направени от депутатите на ЕП за изключване на Руската федерация от SWIFT и замразяване на „Северен поток 2“.

След резултатите от тези изслушвания ЕП възнамерява да гласува нова резолюция за Русия, резултатите от гласуването ще бъдат обявени в четвъртък.

Според проекторезолюцията ЕП възлага на Москва пълна отговорност за влошаването на отношенията между ЕС и Русия, призовава я да освободи Алексей Навални, да изпълни Минските спораумения и да „спре провокациите“ срещу ЕС.

ЕП препоръчва на страните от ЕС да затегнат санкциите срещу Русия и да спрат строителството на „Северен поток 2“. Тази резолюция на ЕП, както и всички останали, има препоръчителен характер и не е задължителна за изпълнение дори от институциите на ЕС.