88% от учениците в София пият алкохол, сочи проучване на МБМД, представено пред Агенция БЛИЦ от доц. д-р Соня Тотева. В последно време се е засилило и домашното производство на спиртните напитки. Агресията при пияните често е вследствие на черепно-мозъчни травми, причинени в детската възраст.

Доц. д-р Соня Тотева от 2 години е директор на Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркоманизъм. Тя работи 30 години като нарколог. Психиатър по образование. В Лондон е работила 1 г. като гост лектор. Омъжена е, има едно момче.


- Чисто психологически, от какво се поражда тази зависимост към алкохола? Вероятно сте се опитвала да си дадете някакво обяснение?

Най-често зависимостта към алкохол се поражда от примера на родителите и връстниците в училище и младежките среди. В семейства, в които не се употребява алкохол, рядко децата посягат към чашата. Друга причина е прекаленото свободно време, което имат децата и подрастващите. В училище рядко се уплътнява свободното време на децата. Липсват кръжоци, клубове, спортни секции и др. форми на организации, които са подходящи за деца и юноши.

- Кои групи посягат най-често към чашката? Богатите, бедните, мъже или жени?

Към чашката посягат и богати и бедни. Само причините са различни. Във Великобритания например има 1 млн. алкохолици до 35-годишна възраст. Започнали са да пият поради липса на проблеми и прекалено много пари. У нас тенденцията е снижаване на възрастовата граница и изравняване процента на мъже и жени, злоупотребяващи с алкохол.

- От доста време алкохол се консумира и от деца, смятате ли, че това може да се преодолее със строг родителски контрол? Или трябва по-стриктна продажба?

Проучване, направено от МБМД, показа, че 88% от учениците в София пият алкохол, а 25% от момчетата и 10% от момичетата са се напивали над 15 пъти. 71% от момчетата пият, а от момичетата – 64%. Най-често употребяваният алкохол е бирата, но веднага след това се нареждат концентратите. У нас закони за контрол върху продажбата има, но не се спазват. Има забрани за продаване на алкохол близо до училища и болници, но това не спира търговците. Включително през последните години се засили особено много т.нар. домашно производство на алкохол, голямо количество от което се продава.

- До какви най-чести увреждания води прекомерното пиянство? Идват ли често при вас хора с натравяния от алкохол?

Пациенти с алкохолна интоксикация се лекуват в клиниките по токсикология, най-известна от които е в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов”. През последните 2-3 години се увеличава процента на деца и юноши, които постъпват с алкохолна интоксикация. Най-честите усложнения при хроничен алкохолизъм са чернодробна цироза и алкохолна полиневропатия.

- Как любителите на чашката да избират алкохола, за да не попаднат на менте. Случва ли се да има натровени и от спиртни напитки, закупени от големите търговски вериги?

Най-добре е да не се употребяват алкохолни напитки, закупени от непознати хора или от пазари. Много алкохол се продава покрай големите магистрали.

- Кое е най-фаталното смесване на алкохолни напитки? Какво да избягват пиячите?

Съществува понятието нерискова алкохолна употреба. ЕС препоръчва норми за нерисково пиене – 25 мл концентрат за жени и 50 мл за мъже 2-3 пъти в седмицата. Всяко смесване на различни алкохолни напитки засилва токсичността на питието.

- Как става така, че едни са агресивни, когато се напият, а други са кротки? Имате ли някакво логично обяснение? Хора, които са кротки по характер, стават зверове след няколко чашки?

В основата на агресивно поведение често стоят черепно-мозъчни травми в детска възраст, проблеми при раждането и др. чисто органични нарушения.

- Колко време трае лечението на един алкохолик? Какви са основните стъпки?

Съществуват различни терапевтични програми: детоксикация – 10 дни, рехабилитационна програма – от 3 до 12 месеца, сенсибилизираща програма с антагонисти на алкохола, алтернативно лечение с иглотерапия, билки и хомеопатия. Отделните програми са свързани с индивидуалността на пациента и много зависят от квалификацията на медицинския специалист. Важно място заема психотерапията, към която българите са скептично настроени.

- Какво е най-трудно да се постигне в борбата на зависимия от алкохол за справянето на проблема?

Да се признае съществуването на проблема пред себе си и близките.

- Случва ли се е интелигентни хора с добро образование да страдат от алкохолизъм. Идват ли при вас подобен тип хора?

Много често се случва интелигентни хора да злоупотребяват с алкохол поради друго психично заболяване. Това са т.нар. коморбидни разстройства. Първоначално се развива депресия, страхово-тревожно разстройство или паническа реакция. Алкохолът се приема като средство за справяне с психичните проблеми. Лечението трябва да става от квалифициран психиатър. Аз лично работя предимно с такива пациенти.

- Кой е случаят, който най-много ви е развълнувал в срещата ви с пациенти, зависими от алкохол?

Всеки случай е много индивидуален и може да служи като сюжет за литературно произведение. Добрият професионалист не трябва да се вживява прекалено много в съдбата на пациентите и особено голяма грешка е да ги допуска близо до себе си или да споделя свои проблеми. Много съдби са ме вълнували и най-вече чувството, че не мога да им помогна, въпреки усилията, които полагам. Основното правило при лечението на алкохолизъм е признанието за болест и зависимост към алкохола. Без това не може да се помогне. Препоръчвам на всеки, който има проблем с алкохола, да не се страхува да търси помощ.

Интервю на Милан Николов, БЛИЦ