Изходът от предстоящия балотаж на президентските избори ще зависи от няколко фактора. Това анализира в профила си във Фейсбук докторът по политология Станислав Бачев. 

Той обръща внимание на това, че изходът от парламентарния вот ще преподреди партиите за балотажа на втори тур при президентските избори. Това ще бъде база и за разговори за съставяне на редовно правителство.

"От това колко точно ще бъде преднината на ГЕРБ на парламентарните избори. От това ще зависи как ще се позиционират останалите партии, както към кандидат-президента, но също ще бъде и сигнал за бъдещи коалиции".

Бачев коментира и покачването на цените на електроенергията и политическата вълна, която се завихря.

"В момента цялата власт е в президентската институция и времето на превъзнасянето премина. Сега започва обратния ход на махалото. Решенията на служебния кабинет в определени сфери показват липса на капацитет. Ударът по джоба и сметките може да се окаже решаващ".

По неговите думи решението на Конституционния съд  по казуса с "измамата", кога е спрял Кирил Петков да бъде канадски гражданин, също е фактор, който ще определи политически настроения у избирателя.

Политологът се спира и на това, че страната се намира в тъмночервената зона при заболелите от COVID - 19 и анализира кой трябва да поеме политическа отговорност.

"Има още един фактор, който не е за подценяване - как ще се позиционират партиите и кандидатите в отношението си към затягането на мерките и въпроса за задължителната ваксинация".

Справките показват, че България е на последно място по брой ваксинирани от глава на населението. А самият ваксинационен процес продължава при много слаб интерес, въпреки нарастването на броя при смъртните случай.