От пресцентъра на "Продължаваме промяната" разпространиха позиция, в която се твърди, че по време на управлението на ГЕРБ цената на газа за българските потребители е била по-висока от тази на европейския пазар, а по времето на кабинета "Петков" е била по-ниска. БЛИЦ се свърза с енергийния експерт от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян Добрев, за да коментира това твърдение. 

Ето какво заяви той пред медията ни: 

- Г-н Добрев, как ще коментирате твърденията на ПП, че по време на управлението на ГЕРБ цената на газа за потребителите е била по-висока от цената на европейския пазар, а по време на тяхното управление - обратното? 

- По време на правителството на ГЕРБ цената на газа беше 28 лв. на мегаватчас. При "Промяната" стигна 350 лв. на мегаватчас. По време на правителството на ГЕРБ посредници нямаше, а по време на правителството на "Промяната" се купуваше само от посредници, и то руски, и то с 30% надценка върху съществуващите договори, които те не изпълняваха.

Така че "Промяната" да не пускат изявления в медиите, а да обяснят пред компетентните органи защо българите по тяхното време плащаха 10-15 пъти по-скъп газ и защо вкараха посредници, с които въртяха далавери. Това трябва да обяснят, но не пред медиите и не с позиции, а пред компетентните органи. 

- Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че служебното правителство на президента Радев работи в пълна хармония с ГЕРБ в момента, позовавайки се именно на енергийната им политика. 

- Да, служебното правителство провежда търгове за покупката на газа, което ние смятаме за правилно. "Промяната" не провеждаха търгове, а купуваха от приятелски фирми, руски, и напазаруваха газ за 2,5 млрд. лева без Закон за обществените поръчки, тръжна процедура, борса и каквото и да е било друг. Просто на приятелски начала, с 30% над съществуващите към онзи момент договори на България пазаруваха газ. 

- Къде е възможно да са отишли тези 30% надценка? 

- Надявам се да го установят компетентните органи. Една голяма част от средствата е отишла в Швейцария, а от там към режима на Путин, защото купуваха газ от дъщерна фирма на "Газпром Експорт".

Дали и колко от тези средства са заделяни към офшорките на "Промяната" се надявам да установят ДАНС, Външно разузнаване, прокуратурата, чуждите партньорски служби и един ден ние да имаме и тази информация. Това е като с "Джемкорп". На всички ни стана ясно, че една голяма далавера. Единствено не ни стана ясно колко комисионни са дадени и на кой са обещани.  

Нямаме представа на кого могат да бъдат обещани тези комисионни. Питаме, но нямаме друго обяснение за всичките действия на "Промяната", освен огромна корупция и далавери за милиарди. Това бяха едни измамници с бели яки, които дойдоха в тая държава, за да я ограбят. Това беше управлението на "Промяната". 

- След като твърдите, че е имало такава корупция в управлението на "Продължаваме промяната", то тогава изобщо има ли шанс ГЕРБ и партията на Василев и Петков да участвате в общо правителство? 

- Аз не искам да имам нищо общо с "Промяната" и съм го заявявал нееднократно. Колкото по-бързо те получат заслуженото си, толкова по-добре. 

- А какви са шансовете за съставяне на кабинет, ако третият мандат отиде при Демократична България, след като те дават ясни сигнали, че ще управляват заедно с "Продължаваме промяната"? 

- Моето лично мнение е, че не бихме подкрепили кабинет на "Демократична България", в който фигурират имената на Асен Василев и Кирил Петков, защото смятаме, че те са лицето на всички тези далавери за милиарди, които се извършиха в страната в последните 7-8 месеца. Аз ще ви кажа - същото е положението и с горивата. 

Ето там имаме прецизна калкулация на ден, с точните количества бензин и дизел, които са продадени в страната, с точните цени всеки ден колко са стрували дизела и бензина и колко е трябвало да струват.

От там се вижда, че при горивата са ни ощетили с 3 млрд. лв. и в България има 2,5 млн. активни шофьора. Сложете ги 3 млн. души. 3 млрд. лева далавера разделена на 3 милиона души излиза, че всеки шофьор в България е дал по 1000 лв. за тоя дето духа, извинете ме за израда. 

- Ако ДБ предложат правителство и "Продължаваме промяната" участват, но Кирил Петков и Асен Василев се оттеглят, тогава има ли някакъв вариант за компромис?

- Не можем да кажем, че хората в ПП са лоши. Това, което виждаме е, че Кирил Петков и Асен Василев са в основата на всички далавери, които се случиха. Те са в основата и на затварянето на ТЕЦ-овете. 

Ангажиментът, който поеха, да намалят въглеродните емисии с 40% за 2019 година обричат българската въглищна енергетика на фалит. Имаме официални документи за това.

Договарянето го е направил Асен Василев, а подписът е сложен от Кирил Петков. Този ангажимент е в пряко противоречие с решението на НС от януари месец 2020 година и смятаме, че и по тази тема трябва да носят отговорност. Надявам се един ден наказателна. 

- Сезирани ли са компетентните органи?

- На срещата в петък със синдикатите те повдигнаха въпроса и изразиха пред нас ангажимент да сезират главния прокурор. Не знам дали са го направили. Това е тема, по която те са най-заинтересованата страна. Ние от ГЕРБ не сме сезирали компетентните органи, защото това би се изтълкувало като поредната атака от страна на ГЕРБ, а то не е. Това са си фактите. 

- Ако третият мандат отиде при "Български възход", ще водите ли активни разговори за съставяне на правителство? 

- Мисля, че Стефан Янев запазва шансове, но според мен ще е по-трудно да състави правителство, отколкото "Демократична България". Не забравяйте, че партията на Стефан Янев е партия на няколко месеца.

Те са нова партия, която няма опит в управлението и сформирането на правителства, за разлика от ДБ, където може да са малка партия, но голяма част от тях са бивши министри, включително по време на управлението на ГЕРБ. 

Надявам се да не отидем на избори. Надеждата умира последна. 

- Каква е прогнозата ви за цените на горивата и газа за следващите месеци? 

- Много е трудно да се направи прогноза, но това, което можем да направим като парламент е да приемем закона, който ние от ГЕРБ внесохме, за компенсация на горивата с 1 лев, за да сме сигурни, че ще се върне някаква справедливост на този пазар. 

- Преди няколко дни гръмна жесток скандал с песента на сценаристите на Слави Трифонов, посветена на Лена Бориславова. Как ще коментирате това? 

- Мисля, че е обидна и не бива да се правят такива неуместни шеги с никого. 

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук