Специализирани операции срещу наркотрафика бяха реализирани при съвместни действия на МВР и Специализираната прокуратура. За първи път от години беше заловено рекордно количество кокаин - 1 килограм. Има ли лидери на наркопазара, какво се случва с разкриването на отвличането на Адриан Златков и неразкритите убийства. По тези и други горещи теми потърсихме за коментар главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Ето как професионалният ръководител на МВР отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Главен комисар Маринов, през последните дни в България се проведоха операции срещу наркоразпространението. Какъв е Вашият анализ?
- Противодействието на наркотрафика и наркоразпространението е един от приоритетите, които съм очертал в моята дейност, като започнем от уличното разпространение, групи, които разпространяват наркотичните вещества и стигнем до участие на български граждани в международния наркотрафик.

В последните дни ГДБОП направи няколко реализации под ръководството на Специализираната прокуратура. Бяха неутрализирани организирани престъпни групи в различни градове от страната.

Общото при всички тези ОПГ е, че занимавайки се с наркоразпространение, те извършват и други съпътстващи престъпни дейности като оказване на принуда, силови действия, рекет и лихварска дейност. 

При неутрализирането на подобни лица и групи се постига един добър резултат в оперативно - издирвателната работа.
 

- Има ли изявен лидер в трафика на наркотици в София и цялата страна?
- През последните години организираната престъпност и нейните структури са претърпели сериозно развитие. Това е в следствие на новите промени в законодателството и новите методи на работа на правоохранителните и правоприлагащите органи.

От самите реализации виждате, че това пространство се е разроило в групи, които работят на конкретна територия и контролират определена среда.

Можем да кажем, че в наркоразпространението няма явно изразен лидер и, че структурата не е пирамидална, а напротив - разконцентрирана. Това я прави по-трудна за реализация, защото ако има един лидер, то много бързо ще се стигне до него и при неутрализирането му ще се неутрализира и цялата структура.

- Какво е най-голямото количество дрога, което е открито при операциите от последните дни?
- Много голямо количество дрога беше открито вчера при реализацията във Велико Търново - над 36 чувала със суха тревиста маса, която е предназначена за разпространение.

Отново вчера при операция на СДВР беше заловено голямо количество кокаин с много висока чистота, близо 1 килограм и половина. Това е сериозен удар.

Ако подобно количество кокаин беше разпространено в София, щеше да има големи печалби.

- На каква стойност е задържаният кокаин?

- Тепърва ще се изчислява стойността. Знаете, че това става по определени таблици, след което прокуратурата ще пристъпи към повдигане на обвинение.

При всички положения задържаното количество кокаин би генерирало сериозен паричен ресурс, тъй като достигайки до уличния пазар то се размесва с примеси и печалбата от продажбата му се увеличава.

Колкото по-надолу слиза разпространението на кокаина, толкова по-голяма печалба се генерира от него и през колкото граници преминава толкова по-скъп става.

- Има ли България нови представители в операция като "Кокаинови крале", която беше проведена по времето на Цветан Цветанов?
- Тогава бяха нанесени сериозни удари върху наркомафията, защото става въпрос за много сериозна международна организация по наркотрафик.

Преди 2 години ГДБОП беше разформирована, но сега мога да кажа, че работи на пълни обороти и всеки ден има реализации. Те работят по определени процеси и наблюдават определени лица. 

Ще наблюдаваме резултатите.

- Сред задържаните по време на операциите срещу разпространението на дрога имаше и служители на МВР. Какво може да кажете за операцията на отдел Вътрешна сигурност, при която бяха арестувани тези лица?
- При работата по неутрализиране на престъпния контингент за съжаление колегите се натъкват и на наши служители.

Естествено тогава процедурата е следната: Уведомява се дирекция Вътрешна сигурност, тъй като те са органът, който има правомощия по разследване на служители на МВР, работи се съвместно и под надзора на Специализираната прокуратура и при всеки един такъв случай няма да има компромис за никого.

За мен е недопустимо служител на МВР да участва в разпространение на наркотици или в прикриване на престъпни групи.

- Как си обяснявате решението на Софийския градски съд да постанови най-леката мярка за неотклонение "подписка" за Йоан Матев, който е обвинен в убийството на Георги в Борисовата градина? Нямате ли усещането, че по този начин съдът се подигра с денонощните усилия на МВР да залови заподозрения?
Не бих искал да коментирам решението на съда, а и никой не трябва да го прави. 

След като съдът така е решил, това означава, че има такава законова процедура, закон и всичко е спазено.

Няма как аз да коментирам решението на съда. Мога да кажа само, че от страна на разследващите органи - полицията и прокуратурата, и това което е трябвало, е било направено и е приключило в досъдебната фаза.

Мисля че към днешния ден са предявени и материалите по досъдебното производство на обвиняемия. 

Ние продължаваме напред. Длъжни сме да се съобразим с всяко решение на съда.

- Какво се случва по отношение на разкриване на отвличането на Адриан Златков?
- Този случай е във фаза на досъдебно производство. Много се изговори по темата. Искам да дам спокойствие на колегите да си свършат добре работата.

В момента се работи по процесуално обработване на събраната информация и доказателствени средства. Надявам се да продължим със същото темпо.

- Във Враца, Плевен и Бургас бяха проведени специализирани операции срещу местни мутри. Ще продължат ли съвместните действия на МВР със Специализираната прокуратура и в други български градове?
- Съвместно с главния прокурор Цацаров и Специализираната прокуратура стигнахме до решение да променим тактиката така, че да обхванем цялата страна със служби като ГДБОП, Главна дирекция Национална полиция и жандармерията, за да покажем, че държавата стига до всяка една точка на Република България и неутрализира възможността в някои от населените места определени лица да се помислят за недосегаеми, имайки предвид, че се познават с местните представители на полицията или органи на държавната власт.

Действията ни ще продължат във всеки един град на страната. Ще бъдат удряни такива, които извършват престъпна дейност и смятат, че са далеч от столицата и никой не ги забелязва.- Какво да очакваме от МВР за разкриване на поръчковите убийства. Едно от тях е на собственика на "Агресия" Антов, който бе разстрелян пред къщата си в Бистрица.
- По отношение на извършените убийства извършени в по-предишен период, процедурата е такава, че при постъпване на всяка една информация или нови данни по отношение на самото престъпно деяние, има процедура по възобновяване на разследването.

В процеса на работа излизат нови факти и обстоятелства. За съжаление има и случаи, които са доста по-сложни и не съумяваме своевременно да ги разкрием.

- Как ще коментирате атаките срещу МВР от страна на бивши негови служители и каква е тяхната цел?
- Всеки е свободен да изказва мнението си, стига да знае къде е границата на обидата и набеждаването.

Не мога да давам оценки за това кой какво отношение има за работата на МВР. Мога да кажа, че винаги сме отворени за хора, които са били в системата, имат опит и винаги ще ги приемем и изслушаме, ако потърсят контакт. По някои случаи можем да работим заедно. 

Никога не подценявам опита на хората, които са били в системата на МВР.

Мислейки за държавата и за системата, ние трябва да правим всичко възможно, за да обединим добрия опит, за да постигнем добри резултати.

Съгласен съм, приемам и държа да имам критика, тъй като човек без критика няма как да се ориентира правилно в обстановката.

Мисля че е нормално в една демократична държава да се изказва всякакво мнение!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
 

Главният секретар на МВР Младен Маринов отговори на всички въпроси на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов в ексклузивно интервю за най-четената електронна медия