В момента Италия е досущ като Китай заради коронавируса. Всичко е затворено. Много е лошо това, което изживяваме в момента. Това сподели в ексклузивно интервю за БЛИЦ италианецът Дарио Волпе, който живее в южния град Неапол, и наскоро се е прибрал от чужбина.

Мъжът се е чудил дали да не остане там, но е нямало как да остави възрастното си семейство само в Италия да се справи с напрегнатата ситуация, създала се около коронавируса.

- Какво се случва в момента в Италия? 
- В момента сме досущ като Китай. Всичко е затворено. Дори сега гледам новините вкъщи. Съобщават, че сме втората държава в света по брой смъртни случаи след Китай. Много е лошо това, което изживяваме в момента. Не можем да излизаме навън. Всички магазини, кина, спортни и танцови зали, казина са затворени. Дори някои молове.

- Има множество твърдения, че това е политически ход. Какво е мнението на теб и сънародниците ти?
- Аз също мисля, че говорим за сериозна политика. Твърде странно е, че повече от два месеца все още няма лекарство. Това ме кара да си мисля, че става дума за политика. Но е факт, че в момента в Италия има 8 000 заразени и около 500 смъртни случая.

- Ти си от южната част на страната. Нали се твърдеше, че опасността е на Север?
- Ситуацията се влошава, тъй като вирусът беше само в Северна Италия, но преди два дни правителството затвори района около Милано, Торино и Венеция. Но всички местни жители взеха нощния влак и дойдоха тук на юг. Така че сега вирусът се пренесе дори и в Южна Италия. Жители от Северна Италия ни казаха, че улиците там са затворени от полиция и армия. Проблемът е също така, че с този блокаж ние губим всичко – финанси, бизнес и т.н.

Драмата е неописуема: Настъпи най-мрачният час за Италия!

- Статистиката сочи, че починалите са главно над 80-годишни. Имаш ли информация за възрастта на жертвите?
- Да, истина е, че починалите масово са стари хора, тъй като те са с много слаба имунна система. И честно казано аз се притеснявам, тъй като родителите ми са възрастни и имат здравословни проблеми, лелите ми също. Но въпреки това знам за два случая с по-млади починали – единият е на около 60 години, а другият – на 46. Така че никога не се знае!

- Получавате ли напътствия и съвети от властите как да се предпазите? 
- Постоянно ни изпращат съобщения и напътствия какво трябва да правим, как трябва да мием постоянно ръцете си и да не се докосваме по устата, носа и очите. Казват ни, че, дори и да срещнем някого, не трябва да се здрависваме и целуваме с него. Ще стане ужасно, ако не уважим препоръката на правителството да стоим вкъщи, защото това е единственото решение. В крайна сметка в Китай стопираха вируса по този начин. Те си стояха вкъщи през целия период.

- Какво според теб предстои занапред? 
Вчера се появи нов закон, че всичко ще бъде затворено до края на април. Така че представяш ли си – ние трябва да стоим така цял месец, разбира се без каквато и да е работа. Проблемът е, че, ако всички ние се разболеем, нашите болници ще бъдат неспособни да се погрижат за хората. И притеснението е, че, ако едновременно в болница влязат пациент на 8 години и друг на 60, те ще спасят този на 60.

- Ти и семейството ти спазвате ли забраните за излизане от дома?
- Наистина единственото решение е да се стои у дома. В момента съм принудил родителите ми да го правят. Те са уплашени. Днес искаха да отидат до пощата, за да си вземат пенсиите, но им забраних. Казах им, че може да отидем само до супермаркета, за да се заредим с нещо. Все пак никога не се знае дали след този месец нещата ще се подобрят или обратно. Цените станаха фрапантни, наистина много високи.

- Кое е най-голямото ти притеснение?
- Страхуваме се от неизвестното! Защото не знаем след тези месеци как ще се „събудим” – дали ще сме по-бедни, или пък ще сме по-силни, по-здрави или напротив... Дори президентът на турагенциите е заразен. Проблемът е, че коронавирусът няма симптом. Ти може да го имаш, без дори да осъзнаваш наличието му.

Цветина ДАНОВА, БЛИЦ