27 проби на потенциално заразени с коронавирус пациенти са били изследвани от лабораторията във ВМА и резултатите на всички са отрицателни, в рамките на следващите часове ще се проучват 84 души от Плевен и 47 – от Габрово, но вероятно за тях ще се знае със сигурност в ранните часове на утрешния ден.

Това обяви на брифинг пред журналисти председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Четиримата пациенти, за които е установено, че са болни от COVID-19 продължават да се подобряват, посочи той.

„Габрово и Плевен станаха модел, по който вероятно ще се развият нещата в други градове, когато бъдат установени положителни – нещо, за което нямаме съмнение, както и вие.

Епидемичната вълна в Европа върви – не само в Италия, и в големите европейски страни случаите нарастват непрекъснато. Това е процес, през който ще минат всички останали държави“, посочи главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че е било „незадоволително“ решението на болнични ръководства да връщат пациенти на химиотерапия, хемодиализа и подобни, при положение, че тяхното състояние изисква непрекъсната грижа.

По думите му епидемията е безпрецедентна с икономическия ефект, който има.

„Той (коронавирусът – б.р.) дойде, стъпи в България, да, ще се развие. Нашата цел е колкото се може по-малко хора да се заразят, по-малко баби, дядовци, наши родители, да умрат, но и другата цел е да не счупим държавата – да не направим икономиката в такова състояние, че да се възстановява 2-3 години“, подчерта Кунчев.

Като проблем не само на национално, но и на международно ниво по време на конферентния разговор на държавни лидери от няколко страни (вкл. България) е била посочена технологията на лабораторните резултати, която е бавна.

Кунчев посочи, че вече се въвеждат скринингови тестове, които позволяват отсяване на потенциално заразени, но за доказване на положителен резултат ще е нужна отново оценка от референтна лаборатория
.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!