Напрежението в двата столични квартала "Филиповци" и "Драгалевци" бе достигнало връхната си точка преди дни. Мнозина се възползваха от усложнената обстановка, за да извлекат дивиденти. По горещата тема потърсихме мнението на Кирил Киров-Киро Японеца. Ето как той отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
-Г-н Киров, в навечерието на Великден призовахте вашите сънародници от кварталите "Филиповци" и "Факултета" да спазват изискванията на Националния оперативен щаб. Каква е сега обстановката там?
- Обстановката се успокои във връзка с това, че Националният оперативен щаб организира съвместно със силовото министерство в лицето на министър Младен Маринов пунктове за спазване на рестрикциите. Мога да кажа, че хората наистина се съобразяват с наложените от Щаба мерки, тъй като са много уплашени от пандемията.

Циганите разбраха, че коронавирусът не е за подценяване и си стоят по домовете.

- Да, но много хора се опитаха да извлекат политически дивиденти от напрежението във "Филиповци" и "Факултета", като атакуват правителството за рестриктивните мерки. Вашият коментар?
- Не е правилно да се атакува правителството за рестриктивните мерки, защото те не се отнасят само за двата квартала, а за цялата страна. Цели градове, като Банско бяха подложени на карантина. Това е втората най-богата община в България.

За мен мерките са много редни и навременни, защото така се пази животът на цялата нация.

-Вие сте заможен човек. Какво направихте за вашите сънародници?
-Ще се опитам по някакъв начин да бъда полезен на моите сънародници. Ще им даря 1000 бързи теста и ще опитам да помогна за организацията за провеждане на тестовете. 

- Смятате ли, че има други ромски лидери, които биха Ви последвали?
-Прекрасен въпрос ми задавате! Лидерството не означава само титуловката, която си дадоха някои хора, които сега се самоизолираха в "Драгалевци", "Бояна" и Банкя. Тези хора не са в огнището на пандемията. Те трябва да излязат като мен на терен, за да могат да помогнат на хората. Въпросните хора ходят в кварталите само по време на избори, а сега са изоставили избирателите си, които ги изпратиха в парламента.

- Кои лидери визирате?
- Цветелин Кънчев, който сам си даде титлата лидер на "Евророма", Александър Методиев-Бат Сали, който не е никакъв Бат Сали, Пламен Ангелов, който е създал нова партия - Европейска народна партия и Илия Илиев. 

Те идват само на предизборни прояви. В момента, обаче техния електорат е заразен, но те не са излезли да се видят с хората. Лидерството е, когато има такъв проблем да се ходи на място и да се помага на държавата. Аз помагам не само на циганите, но и на българите.

Лично за мен няма цигани, българи или евреи. Има човек! 

Ако някои от тези, които се самопровъзгласиха за лидери помогне, бих го приветствал. Нека всеки от лидерите на циганите да направи като мен - да купи 1000-2000 теста и да ги дари. Така ще заздравим хората и те ще могат да ходят на работа. Тези, които имат изградени антитела, ще могат да се движат свободно, а няма да са заключени.

- Обърнахте се към ромските лидери, но има и ромски фондации, които постоянно се оплакват, че правата на ромите са нарушени. Защо ромските неправителствени фондации заглъхнаха в разгара на пандемията?
- Абсолютно сте прав. В момента ромските неправителствени организации се скриха зад парите, които източиха от държавата. Една от фондациите, визирам "Романи бах", което означа цигански късмет, в момента циганският късмет е изчезнал. Просто се скриха, няма ги никакви.

Тези неправителствени фондации - циганските са източили държавата със стотици милиони лева в полза на циганите, но парите ги няма. Затова се обръщам към главния прокурор г-н Иван Гешев да се сезира за това нещо. И нека всяка неправителствена фондация, която се възползва от циганите да бъде проверена. Както и фондациите като "Романи бах", и още хиляди такива фондации, които източват държавата.

- В сайта на "Сега" Ви определиха като един от големите наркобосове. Такъв ли сте наистина?
- Тези олигархични медии, които ме назовават така, бих им казал, че не съм олигарх и никога няма да бъда. Не съм бил наркобос и никога няма да бъда.

Аз съм човек и бизнесмен, който плаща достатъчно прилични данъци и се грижи за нацията и народа си. Съвсем обикновен човек съм. Нормален и състрадателен. Аз съм се родил в квартал "Факултета" и не си изоставям хората. Искам да помогна.