"Почти цялата седмица ще бъде с преобладаващо слънчево време, не се очакват значителни валежи", това заяви синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ.

Ето какво време предрече тя в интервю за "Фокус":

- Г-жо Стойчева, след затоплянето през първите дни на месец май какво време ни очаква следващата седмица?
- Очакваме температурите да се нормализират - да се понижат с едно нахлуване от северозапад, а после и от североизток, за кратко. През следващите дни, след това студено нахлуване, отново ще се повишат температурите и те ще са около и над климатичните норми.

Валежите, които очакваме, ще са предимно на отделни места, няма да са масови в страната.

Почти цялата седмица ще бъде с преобладаващо слънчево време, повече облачност ще има към 5 и 6 май, когато и в следобедните часове е най-голяма вероятността да превали краткотраен дъжд и гръмотевици.

Температурите във вторник ще са от 19 до 24 градуса, най-хладно сутрин ще е в сряда, минималните температурите ще са между 7 и 12. Дневните температури след това ще се повишават, за да може към петък отново в много райони да надхвърлят 25 градуса, а на отделните места да достигнат отново 30 градуса.

- След изминала седмица, през която времето беше променливо - имаше превалявания от дъжд, по-студени, но и топли дни, предстои ли трайно затопляне?
- Най-общо би могло да се каже, че да. Значително понижение на температурите не очакваме. Въпреки това понижение, което започва утре, те ще се нормализират. Трайно ще е затоплянето след това. Няма да се връщаме към онези ниски температури, които имахме през април.

- Да очакваме ли валежи през следващите дни и предвиждат ли се бури?
- В тази част от годината, през май месец вече, когато има валежи в следобедните часове, най-често те са придружени и с гръмотевична дейност. Частично при преминаването на атмосферни фронтове са свързани и с усилване на вятъра, така че да ги класифицираме като бури.

Такива процеси, при които да има мощна купесто-дъждовна облачност, от която да падат краткотрайни, интензивни и значителни по количества валежи, не очакваме. Има повишена вероятност за такива отделни валежи в сряда и четвъртък, без да се очакват особено значителни количества. Все пак през май месец това би могло да се случи, но те са с локален характер. Не очакваме масови значителни валежи в страната.

- Какво ще бъде времето в планините?
- В планините също ще захладнее. На 1 май на Мусала температурата достигна 6 градуса, максималната предишния ден е била 8. В най-високата част н а планината рязко се затопли.

Следващите дни с това понижение, което очакваме на тази височина - на височината на Мусала, на най-високата част на нашата планина, по Рила, ще се понижат и температурите, ще са дори отрицателни в сутрешните часове главно. Дневните ще са малко над нулата.

Отново е възможно във вторник – сряда, с тази по-голяма облачност над планините, да прехвърчи и сняг в най-високата част. Като цяло и там ще се затопля след това застудяване, което очакваме в планините във вторник. От сряда отново се очаква повишение на температурите.

През май месец е много важно да се обръща внимание на прогнозата за времето. Ако в нея за следващото денонощие или за няколко дни напред се чуе, че се говори за гръмотевична дейност, преходите в планината трябва да се случват преди обяд, а в следобедните часове - когато се развива конвективна облачност, да сме на закрито. Гръмотевичната дейност е опасно метеорологично явление в планината, а и не само.

- Какви са максималните и минималните очаквани температури през следващите дни?
- Най-ниските минимални температури ще бъдат в сряда – в повечето райони между 7 и 12 градуса. Най-високите максимални в този седмичен период ще са към четвъртък-петък, когато отново на много места температурите ще надхвърлят 25 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната