Селското момче Яни от Козлец скъса на всички битки морския гларус Тома на първия дуел във „Фермата“ в неделя вечер по бТВ. След 3 загубени игри Айляка си тръгна от предаването. Независимо от първоначалните прогнози, че Тома ще вземе силовите игри, се оказа, че той не е добре подготвен физически. Далеч по-атлетичният Яни се оказа и по-силен както при тегленето на горяща каруца по релси, така и по-сръчен при рязането на дървени греди. Учителят по история от Козлец очаквано даде и повече верни отговори на въпросите от Алманаха, които тази година са по историята на България.
Лошо татуирано момче с тъмно минало, което работи и като гид на деца, на които разказва за тайните на любимото си море. Има леко страховит вид и унищожително тънко чувство за хумор. Превъзпитан затворник с огромно сърце. Градска легенда на Бургас. Всичко това е Тома Айляка. Едва ли има по-противоречив и колоритен образ от Тома Талепов – участника, който пръв отпадна от хитовото риалити на бТВ „Фермата“ в неделя.

Тома впечатлил продуцентите на кастингите, както с вида на маор и татуираното си лице и с шегите си, но и с някои тъмни моменти в миналото си. И с това, че е сложил ново начало.


Градската легенда на Бургас (вляво) бързо се сприятели с останалите

Айляка е прекарал известно време в затвора, но определя този момент като позитивен, защото го е направил „може би най-добрият човек на света“, както самият той казва. А когато го питат защо е бил арестуван, отговаря - „ами малко се посбих“. „Хората не трябва да бъдат съдени по етикетите“, пали се Тома и добавя: „Аз съм позитивен и добронамерен, но идиот“. 

Независимо от етикетите в ден днешен Талепов разхожда детски туристически групи и това е най-ценното му време. Обожава децата, които го наричат „Папи“. 

През лятото е горд собственик на плажен бар, наречен на него. „Айляка е призвание, цял живот това работя“, смее се той. В бара често събира огромни компании свои приятели, а в Бургас Тома е истинска бохемска легенда. 

Това, без което не може, е риболовът, в който е много изкусен. Още първите дни във „Фермата“ спаси останалите от глад и хвана няколко риби, с които ги нахрани.

Запознал се с гаджето си заради рецепта за лютеница 

Тома е разведен, но от две години отново има сериозна връзка. Естествено жената до него също е получила прякор - нарича я галено Царичка Змийчка. 
В типичния си стил разказва и как е пламнала любовта. 
„Запознахме се покрай рецепта за лютеница и вече две години сме заедно“, признава Айляка. 
Най-голямата му любов обаче си остава дъщеря му София, която не била много доволна от внезапната известност на баща си. 
„Не го правя заради популярност, аз съм си достатъчен!“, казва Талепов. В миналото се е явявал и на кастинг за „Къртицата“, но „Фермата“ е дебютът му за света извън Бургас и морето. 

Каролев плаче за него 

Само седмица след като се запознаха с него ,шегаджията на „Фермата“ я потопи в сълзи. Фермерите плакаха заради това, че Тома си тръгва. Разчувстван и с насълзени очи беше дори Владо Каролев, който прочете писмото на Тома до останалите. 

Бургазлията обаче успя да спечели сърцата на останалите още преди това с непрекъснатите си шеги и смях. „Работата ми върви по-лесно така“, вдигаше рамене той между поредната порция лафове. 
Още на старта на предаването Тома лепна прякори на участниците си, без да обиди никой от тях, напротив, на всички им стана забавно. Мяу Мяу за чеченката Марина с пискливия глас и Властелина на пръстена за деспотичния старейшина на фермата Владимир Каролев. 

Подготви Красимир КРАСИМИРОВ