Хората вече не са готови да подарят гласа си на ново лице без ясен план. Това коментира в интервю за "Стандарт" политологът Първан Симеонов.

Според него след третите предсрочни парламентарни избори България ще има редовно правителство, което ще е коалиционно. 

Ето и целия му коментар пред "Стандарт":

- Господин Симеонов, парламентът е разпуснат, чакат ни нови избори. Смятате ли, че ще има голяма активност или хората вече се умориха?
- Избори две в едно вдигат избирателната активност. Ако има нови формации, които да  дадат някакъв изход от създалата се патовата ситуация, това също ще повиши интереса. Но, разбира се, споделям опасенията, че има натрупана умора.

- Казахте новите партии. Навярно визирате очакваната партия на Кирил Петков и Асен Василев. Къде е мястото на новите партии?
- Вижте, навремето НДСВ и Борисов при появата си на политическия хоризонт имаха по два милиона гласове. В последно време "Има такъв народ" получи близо 700 000.

Българският народ отдавна показва системно циклично недоволство от политическата обстановка в страната и желае промени с нови лица. Разликата обаче е, че сега хората искат освен да са нови лицата, те да имат и план, защото сме видели много продавачи на надежда и не сме склонни вече да се доверяваме толкова бързо.

- Защо сега се отваря прозорец за нови политически формации?
- Защото има патова ситуация, протестът умря, някой сега трябва да съживи протестната енергия, но тя да звучи като промяна и в същото време като предвидимост. А и ако има правителство, както говори здравия разум, не се знае кога отново ще имат нов шанс.

- Смятате ли, че здравият разум ще надделее и ще има правителство?
- Не ми се вярва трети път партиите да направят същата грешка и да не изберат правителство, макар че се случва. Допускам, че ще се стигне до коалиция.

- Каква коалиция очаквате? Борисов заговори за обединител вдясно, спрягаше името дори на Петър Стоянов. Коя партия може да предложи обединено дясно?
- Много любопитно е това с обединеното дясно, защото сега се отваря такава перспектива в страната. Смятам, че най-възходящата политическа фигура в момента е Христо Иванов. Той има доста умело политическо поведение. В ГЕРБ също излиза на преден план либералното крило - Даниел Митов, Томислав Дончев. Всичко това означава, че има условия за създаването на една прозападна либерална аммалгама.

Но тук има едно голямо НО, защото знаете, че в България има застаряващо население, то в голямата част е консервативно, с руски сантименти и това не е новина. Въпросът е новото дясно, което предполага културно и икономически либерална рецепта дали няма да има получи консервативен отговор от българите. Затова и големият въпрос е кого ще издигне ГЕРБ за президент

- Как оценявате шансовете на Радев да бъде преизбран?
- Големи, има дори възможност това да се случи още на първи тур. Но тук също има едно НО, защото когато столовете стават много, това може да породи проблем. Да не се окаже, че субектите, които подкрепят Румен Радев се конкурират помежду си. Струва ми се, че президентът осъзнава това и доста умело дава сигнали към БСП.

- Смятате ли, че има възможност БСП да не подкрепи Радев, а да издигне собствен кандидат?
- От една страна, Корнелия Нинова не може да не си дава сметка, че редовият социалист по-скоро ще подкрепи Радев, а не Нинова. Но от друга страна, аз чудесно разбирам нейното притеснение. И затова казвам, че трябва да се наблюдават внимателно тези маневри на Радев.

Неговата цел ще е да приобщава всички, които го подкрепят без обаче да позволява излишно конкурентен режим. Така че, дойде време Румен Радев да прави висш пилотаж в политика. Доказал го е като пилот, сега ще видим дали го може и като политик. Това е много любопитно.

- В последно време говорите, че една от причините, заради които партиите губят избиратели, е че се хвърлят в борба на символи. Продължава ли това?
- Наблюдаваме не особено удачна политическа импровизация, защото в периода на хаос партиите не успяват да направят посланията си. В различна среда много партии щяха да предложат смислени неща, но се изпокараха. Сега борбата за символи продължава.

Сигурно Бюрото за защита на свидетели е много важно къде се намира, но се боя, че се забравят по-важните неща - качеството на живот, демографската криза, социалните неравенства, здравната ситуация. Те са твърде важни, за да можем да си позволим да водим символически битки. Трябва да се сложи края на тях.

- А колко време можем да изкараме само със служебен кабинет?  
- България е парламентарна република, но тези думи, че можем да минем и без него - те не са лекарство, те са симптом на заболяването. Болестите на демокрацията не се лекуват с по-малко демокрация. Така че, ние вероятно можем много да изкараме със служебно правителство, но това не значи нищо хубаво.

Винаги е за предпочитане редовно правителство с редовно действащ парламент. И честно казано, видяхме, че дебатът се върна в парламента, където му е мястото. Макар че този дебат на моменти изглеждаше прекалено грозновато...

- И все пак кой печели от тази продължаваща нестабилност?
- Полза от всичко, което се случи имат донякъде ГЕРБ, донякъде ДПС. Защото във времена, когато не могат да се съставят правителства и когато се стига до плаващи мнозинства, рано или късно се стига до ДПС. И в такива ситуации, в които скрупулите трябва да паднат, ДПС става малко по- приемливо.

- Един печели, друг губи, но има ли изгледи да се оправи тази държава?
- Това, което трябва да се оправи, е преди всичко да няма крещящи неравенства и крещяща бедност. Да няма социално разслояване и да има нормален живот на хората. Това, че има политическа криза, не е страшно- най-опасното е да не намразим демокрацията.